Elsősegélynyújtási oktatóközpontVárják a tanulni vágyókat

2023. január 25., szerda, Közélet

Múlt pénteken megnyitotta kapuit a sepsiszentgyörgyi Salvatore Egyesület által létrehozott, a legkorszerűbb taneszközökkel felszerelt elsősegélynyújtási oktatóterem a Puskás Tivadar Szakközépiskola Munkás utcai épületében. Az avatón egyebek mellett elhangzott, hogy nyolcévi kitartó tevékenység eredménye a létesítmény, mely vitán felül hiánypótló, hiszen Háromszéken, akárcsak országos szinten, aggasztóan alacsony azok száma, akik ismerik az elsősegélynyújtás alapfogásait, pedig ez a tudás igen gyakran életet menthet.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A központ Keserű József egykori pedagógus nevét viseli, aki az egyesület jelenlegi tagjai közül is többeket tanított. Az avatón az egyesület önkéntesei mellett a támogatók, együttműködő intézmények képviselői is megjelentek, és mindannyian elismeréssel szóltak Buna Hunor és csapata nyolcévi tevékenységéről, megvalósításairól.

Az avatón elsőként szóló Buna Hunor elnök a szervezet életében történelmi pillanatként, mérföldkőként értékelte a központ létrejöttét. Úgy vélte, hatalmas szükség van a központra, hiszen a romániai lakosság csupán 5–7 százaléka tud helyesen elsősegélyt nyújtani. Röviden ismertette, hogy a központban az alap- és emelt szintű újraélesztési technikákat, az intubálást (emelt szintű légútbiztosítás), a vénás gyógyszeradagolás első fázisát (vénafogás) lehet elsajátítani. Emellett a digitalizáció eszközeit is segítségül hívták, három VR-szemüveg segítségével a drogok, valamint a szeszes italok hatását lehet megismeri, és egy elsősegélynyújtási beavatkozást is ki lehet próbálni. A központban ugyanakkor nem csak felnőtteket érintő beavatkozásokat lehet gyakorolni, gyermek- és csecsemőbábuk is rendelkezésre állnak, amelyeken sokféle állapotjavító és életmentő fogás tanítható meg. Buna Hunor azt is elmondta, hogy a központ a Nemzeti Együttműködési Alap, az RMDSZ, a Brokemed Drogmegelőzési Központ, valamint a szakközépiskola támogatásával valósulhatott meg. A beruházás össz­költsége 150 ezer lej volt.

Az elnököt követően az RMDSZ részéről Kelemen Hunor elnök képviseletében Bogya Anna államtitkár méltatta a megvalósítást, majd Erdély András tolmácsolta Ráduly István prefektus üdvözletét, illetve a maga részéről egy személyes (a mentőszolgálat révén szerzett) tapasztalat felidézésével mutatott rá, mennyire fontosak az elsősegélynyújtásra vonatkozó ismeretek. Adrian Simtea, a megyei katasztrófavédelem parancsnoka Raed Arafat államtitkár üdvözletét adta át, és kifejtette, akik részt vesznek a központ képzésén, olyan tudás birtokába jutnak, mely adott esetben akár emberéleteket menthet. A parancsnok továbbá elmondta, hogy segítségükre a továbbiakban is számíthat az egyesület.

Jakab István Barna, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke az egyesület elmúlt nyolc évben kifejtett tevékenységének megkoronázásaként értékelte a központ létrejöttét, illetve úgy vélte, ez egy lépcsőfok a további megvalósítások irányába. Szőke Annamária, a Puskás Tivadar Szakközépiskola igazgatója kifejtette, örömükre szolgál, hogy teret tudtak biztosítani a központnak. Felidézte, hogy az egyesület és a tanintézet kapcsolata több évre tekint vissza. Az intézményükben működő egészségügyi technikum diákjai számára nagy előny, hogy egy ilyen kivételesen felszerelt tanteremben is képezhetik magukat. Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) elnöke az egyik legkitartóbb, legcéltudatosabb szervezetként írta le az egyesületet, kiemelve: a Salvatore az elmúlt másfél-két évben, a koronavírus-járvány körülményei között is töretlenül részt vett a Miért által meghirdetett különböző országos akciókban.

Az avató szalagvágással, majd a központ bemutatásával zárult.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2023-01-25: Jegyzet - László Zsuzsa:

Kiszolgáltatottság (Kármentő)

Kapcsolgatom a távirányító gombjait, és bár igen sok mindentől próbálom jó ideje megóvni magam, mégis lecövekelek egy hazai hírtévé adásán. Igazából a fiatal műsorvezető nő hangos vehemenciája hívja fel a figyelmemet, aki a meghívottjaival a Covid-oltás állítólagos következményeiről vitázik.
2023-01-25: Közélet - Iochom István:

Megsemmisítik a Beke Istvántól elkobozott petárdákat

Január 19-én a bukaresti táblabíróságon jóváhagyták a táblabíróság mellett működő büntetés-végrehajtó iroda kérését, melyben a Beke–Szőcs-perben a 2017/67-es ítéletvégrehajtás ellen emeltek kifogást. A bírói testület megállapította, hogy a Beke Istvántól 2015. november 30-án elkobozott pirotechnikai eszközöket – főleg petárdákat és tűzijátékokat – azzal a céllal foglalták le és helyezték megőrzésre a jigăliai 02571-es számú katonai egységnél, hogy azokat megsemmisítsék. A bíróság határozata nyomán a Bekétől elkobozott javakat – javarészt akkori vállalkozása árukészletét – meg fogják semmisíteni.