Fejérpataky Lászlóra emlékeztek

2023. március 8., szerda, Magazin

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen emlékezett hétfőn Fejérpataky Lászlóra, a múzeum egykori főigazgatójára a száz éve elhunyt történész Iváncsán található, a centenáriumra megújult síremlékénél. A megemlékezésen felavatták a Nemzeti Sírkertet jelölő úgynevezett okos parcellakövet is.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédében kiemelte, hogy Fejérpataky László a múzeum főigazgatójaként az első világháború idején bátorságával és tartásával megakadályozta, hogy a román sereg kifossza a múzeumot. „Emellett nagyon sokat köszönhetünk neki a tudomány, az intézményszervezés, az intézményirányítás terén is” –  mutatott rá a mostani főigazgató, hozzátéve: a múzeum egykori vezetője iskolateremtő volt, a legkiválóbb tanárok közé tartozott tudományos és etikai értelemben is, hiszen tudta, hogy a tudományosság és az intézményvezetés tekintetében is elengedhetetlen az etikai dimenzió. A főigazgató beszédét azzal zárta, hogy a mostanihoz hasonló megemlékezések azért is fontosak, mert kötelességünk a nemzet emlékezetét ébren tartani, hogy tudjuk, kik vagyunk, hova tartozunk, mi a felelősségünk és a küldetésünk a mai időkben is.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte, az intézmény által telepített okos parcellakövek olyan jeles személyek sírhelyét jelzik, mint a száz éve elhunyt Fejérpataky László akadémikusét. Hozzátette: „méltán lehetünk büszkék a nemzetünk megmaradásáért és felemelkedéséért munkálkodókra”.

Fejérpataky László (Eperjes, 1857. augusztus 17. – Budapest, 1923. március 6.) magyar történész, akadémikus, könyvtáros és levéltáros, az Országos Széchényi Könyvtár igazgatója, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt. A történeti segédtudományok egyik magyarországi megalapozója, aki megteremtette a magyar diplomatikát mint önálló tudományágat. Jelentős eredményeket ért el a címertani kutatásokban, valamint elsőként alkalmazta a modern forráskritikai elveket a magyar középkor történetének kutatásában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 596
szavazógép
2023-03-08: Magazin - :

Kétszáz éve született Andrássy Gyula gróf

Ma kétszáz éve, 1823. március 8-án született Andrássy Gyula gróf, aki halálra ítélt forradalmárból lett a kiegyezés utáni első magyar miniszterelnök, majd az Osztrák–Magyar Monarchia külügyminisztere.
2023-03-08: Magazin - :

Elhunyt Sárközy Pál, a volt francia elnök apja

Kilencvennégy éves korában elhunyt Sárközy Pál festőművész, a 2007 és 2012 között hivatalban lévő francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy édesapja. A hírt a volt államfő felesége, Carla Bruni-Sarkozy közösségi oldalán osztotta meg: „RIP Pal Sarkozy de Nagy Bocsa, 1928. május 5. – 2023. március 4. Nyugodj békében!”