Elhunyt Sárközy Pál, a volt francia elnök apja

2023. március 8., szerda, Magazin

Kilencvennégy éves korában elhunyt Sárközy Pál festőművész, a 2007 és 2012 között hivatalban lévő francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy édesapja. A hírt a volt államfő felesége, Carla Bruni-Sarkozy közösségi oldalán osztotta meg: „RIP Pal Sarkozy de Nagy Bocsa, 1928. május 5. – 2023. március 4. Nyugodj békében!”

A köznemesi családból származó nagybócsai Sárközy Pál 1928. május 5-én Szolnokon született, gyerekkorában szüleivel Budapestre költözött, majd a második világháború alatt a család továbbköltözött Ausztriába. Sárközy Pál innen Németországba emigrált, ahol Baden-Badenben öt évre belépett a Francia Idegenlégió­ba, majd Párizsban telepedett le, ahol az egyik anyai nagynénje élt. Saját elmondása szerint Sárközy Pál kezdetben nyomorgott, az utcán aludt, mielőtt elhelyezkedett a reklámszakmában.

A francia fővárosban ismerte meg első feleségét, Andrée Mallah-t, akinek édesapja kikeresztelkedett szefárd zsidó, görög bevándorló volt. A házaspárnak három fia született: Guil­laume (1951), Nicolas (1955) és François (1957). A középső fiút 2007-ben az V. francia köztársaság hatodik elnökévé választották. Sárközy Pál később még háromszor nősült, és az Egyesült Államokban további két gyermeke született: Caroline és Pierre-Olivier.

Sárközy Pál az 1970-es években kapta meg a francia állampolgárságot, ekkoriban egy reklámstúdiót vezetett és grafikusként dolgozott. Nyugdíjas éveiben kezdett el együtt alkotni Werner Hornunggal, akivel közösen készítettek digitális képfantáziákat: Sárközy Pál hagyományos rajzait Werner Hornung fotó- és komputermanipulációval egészítette ki. A látomásszerű részletekből összeálló színes munkák legfőbb témája a női szépség, a szerelem, a féltékenység és az emigráns létből fakadóan a gyökerektől való elszakadás, mindez szellemesen, gyakran humorral fűszerezve. Első franciaországi tárlatán 2010-ben első két párizsi, 1949-ben készült akvarelljét is bemutatták.

Nicolas Sarkozy anyja, Andrée Mallah 2017-ben hunyt el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 596
szavazógép
2023-03-08: Magazin - :

Fejérpataky Lászlóra emlékeztek

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen emlékezett hétfőn Fejérpataky Lászlóra, a múzeum egykori főigazgatójára a száz éve elhunyt történész Iváncsán található, a centenáriumra megújult síremlékénél. A megemlékezésen felavatták a Nemzeti Sírkertet jelölő úgynevezett okos parcellakövet is.
2023-03-08: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Amiben jól érezzük magunkat, az nekünk való (Magánvállalkozás)

Tárt kapukkal várt Nyáguly Sándor vállalkozó torjai bennvalóján. Akár birtoknak is mondhatjuk, hiszen a Volálban található, mintegy egyhektáros örökölt bennvaló területén jól megfér a vállalkozás, illetve az annak ötletét adó gyümölcsös, sőt, a néhány éve eredménnyel művelt hobbi „kellékei” is. A házigazda és családja nem csupán a kaput tárta ki előttünk, hanem nem mindennapi történetét is. Aminek vezérgondolata: amiben jól érezzük magunkat, az nekünk való.