Mai levelünkTiltakozni kell!

2023. március 17., péntek, Nyílttér

Betiltottnak tekintik a székely szabadság napján (március 10.) Marosvásárhelyen immár hagyományossá vált megemlékezést és felvonulást, mert sérti Románia alkotmányát, valamint a hatályos törvényeket – közölték szóban a csendőrség illetékesei Izsák Balázzsal, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökével, két nappal a rendezvény kezdete előtt. Álláspontjuk nyomatékosításaként fémkorlátokkal torlaszoltatták el a Postarétről a központba vezető utat, így a tömeg csak a járdán araszolhatott a kormánymegbízotti hivatal felé.

  • Fotó: Facebook / Székely Nemzeti Tanács
    Fotó: Facebook / Székely Nemzeti Tanács

Az eseményre igyekvők megfélemlítését célzó intézkedések sora azonban már azelőtt is tartogatott „meglepetéseket”. A rend rohamfelszerelésbe bújtatott őrei már Balavásárnál megállították a Marosvásárhely irányába haladó személygépkocsikat, valamint autóbuszokat és a bennük ülők úti céljának firtatása után a csomagtartók tartalmát is tüzetesen átvizsgálták. Az eljárást megismételték a város határában, a gyülekezés helyszínének közelében felállított ellenőrzőponton pedig csak a fából készült zászlórudak hátrahagyása árán lehetett áthaladni.

Tették mindezt annak ellenére, hogy Románia alkotmányának 39. szakasza leszögezi: „a nagygyűlések, a tüntetések, a felvonulások vagy bármely más gyülekezések szabadok”, és ezt a jogot a gyakorlását szabályozó 1991/60-as számú törvény 1. szakasza is megerősíti. Feltételként szabják, hogy „ilyen tevékenységeket csak békésen és mindenféle fegyver nélkül lehet végezni”, ami viszont ez esetben is maradéktalanul teljesült, akárcsak eddig. A szervezők ugyanakkor az előzetes bejelentési kötelezettségüknek is eleget tettek, így megalapozatlan és indokolatlan volt a rendezvény törvénytelenné való nyilvánítása. Ráadásul szögesen ellentétes a csendőrség képviselőjét is tagjai között tudó láttamozó bizottság jóváhagyó határozatával.

Kijelenthető tehát, hogy a székely szabadság napján az erdélyi magyar közösség kénytelen volt elszenvedni egy újabb hatalmi visszaélést, ami tűrhetetlen és elfogadhatatlan. Éppen ezért tiltakozni kell miatta és jóvátételt követelni. Annál is inkább, hogy Romániában mára szokássá vált a jogaink gyakorlásának állami segédlettel történő korlátozása, miközben folyamatosan szemet hunynak a minket ért sérelmek fölött.

Szervezői minőségében a feladat az SZNT vezetőségére hárul és pártjainknak, jogvédő szervezeteinknek kötelességük ehhez támogatást és segítséget nyújtani. A nép pedig az ilyen és hasonló megnyilvánulásokon való tömeges részvételével fejezheti ki a legmegfelelőbben, hogy nem hajlandó lemondani Isten adta és törvények biztosította jogairól.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2023-03-17: Nyílttér - :

A szabadságvágyat nem lehet eltiporni

A déli harangszó zúgása jelezte a szotyori református templomkertben felállított emlékműnél tartott március 15-i megemlékezés kezdetét, amelyen a szép számban összegyűlt helybélieket, valamint az önkormányzat képviselőjét és a Vitézi Rend jelen levő tagjait Sánta Imre lelkész köszöntötte, aki egy Petőfi-idézettel emlékeztetett arra is, hogy idén a költő születésének 200. évfordulóját ünnepeljük.
2023-03-17: Nyílttér - :

Feldobolyban magyar színekbe öltözött a templom

Magyar Hang – Magyar Szín címmel tartottak megemlékezést március 15-én 19 órakor Feldobolyban, ahol ez alkalomra magyar nemzeti színekkel világították meg a templomot.