Megmutatjuk, mi mindenre használható a sokoldalú parafa! /X/

2023. március 17., péntek, Szabadidő

A parafáról legtöbbünknek a borosüveg dugója jut eszébe, esetleg a jegyzetekkel telitűzdelhető fali üzenőtáblák, azonban a parafa felhasználása ennél jóval sokoldalúbb. Az építőipar is számos területen alkalmazza a kedvező tulajdonságai miatt. 

Az egészséges élettér kialakításának trendje révén napjainkban fókuszba kerültek a természetes anyagok és építőanyagok, így a parafa is. Cikkünkből megtudhatja, hogy pontosan mi is a parafa, hogyan állítják elő, és milyen formában mire alkalmas. 

Lakossági felhasználásra tekercses vagy táblás kivitelben kapható, ragasztásához használja a Festékpalota.hu parafaragasztóit

Kell-e fát kivágni a parafa előállítása miatt?

A válasz röviden: nem. Széles körű alkalmazására jó példa, hogy a dugó készítésen kívül hő- és hangszigetelő, valamint rezgéscsillapító képessége, rugalmassága miatt az építőiparban is sok mindenre használják. Különféle burkolatokat, hőszigetelést készítenek belőle, de tűzállósága miatt még a rakétatechnológiában is helye van. 

Felhasználásáról már az ókorból maradtak fenn emlékek, abban az időben halászhajó úszókat, tárolóedény dugókat, szandáltalpat készítettek belőle, de hajnövesztő szerként, hőszigetelésként is alkalmazták. 

Hogyan állítják elő a parafát?

A parafa alapanyagául szolgáló paratölgy főként Portugáliában és Spanyolországban őshonos, ezek az országok látják el parafával a világot. 

A fa lehántolt kérgéből nyerik a kiváló tulajdonságokkal rendelkező parafát. A fák időről időre megújuló kérgét 9-12 évente lehántják a növény kb. 25 éves korától. Ideális körülmények között egy paratölgy több száz évig is élhet. A kérget nagy nyomáson és hőmérsékleten megőrlik, majd a granulátumot méret szerint osztályozzák, sablonokba töltik, gőzölésnek vetik alá, expandálják, majd hengerelik. Adalékanyagok hozzáadása nélkül, saját gyantatartalmánál fogva áll össze az anyag.

Milyen főbb jellemzői vannak a parafának?

A parafa, természetesen, különleges sejtszerkezetének köszönhetően kiváló szigetelőképességgel rendelkezik. 

* Hosszú élettartamú

* Rugalmas

* Mérettartó

* Uv-, penész-, baktériumálló, ellenáll a rágcsálóknak

* Nem korhad

* Ellenáll a lúgoknak, savaknak, oldószereknek

* Jó hőszigetelő képességű

* Pára- és légáteresztő

* Rezgéscsillapító

* Kiváló hangelnyelő, hangszigetelő

* Vízálló

* Fagyálló

* Lépésálló

* Terhelhető

* Antisztatikus

* Nem vezeti az elektromosságot

* Víztaszító, kapilláris vízfelszívása nincs. 

* Nehezen éghető, lassan szenesedik, égéskor gyengén füstöl. Tűz esetén toxikus anyagok nem képződnek belőle.

A természetes, környezetbarát és újrahasznosítható alapanyagok nagy hangsúlyt kapnak, így a parafa is. Felületkezeléssel fényessé, keménnyé, folt- és karcállóvá tehető, így sokoldalúan használható. 

További előnyei közé tartozik, hogy egyszerűen szabható, vágható, kéziszerszámokkal is méretre szabható, ezáltal kivitelezése egyszerű. Természetes szépsége és melegérzete miatt kedvelt padlóburkolat gyerek- és hálószobákban, falburkolatként pedig szinte bárhol. (X)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2023-03-17: Magazin - :

Ezért éri meg szettben vásárolni az olasz kerti bútorokat /X/

Amikor olasz kiegészítőkre és berendezésekre gondolunk, akkor biztosan eszünkbe jut a részletgazdag kidolgozás, a pompa, az elegancia, valamint a színek. Gondoljunk csak bele, hogy mennyien választják manapság a modern és egyedi bútorokat még kültérre is! Az olasz változatok azonban minőségükről és magas színvonalukról híresek, így nem csoda, hogy igen népszerűek a fiatalok körében. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy miért éri meg szettben megvenni őket.
2023-03-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a lemhényi születésű sepsiszentgyörgyi CSABAI ANNA (Ici néni) életének 86. évében 2023. március 17-én hosszú, de türelemmel viselt betegség után elhunyt.
Temetése március 21-én, kedden 15 órakor lesz a szemerjai új református temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Gyászoló családja
1117963