Vízi szélfarmok

2023. március 22., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Romániai tengeri szélfarmok, illetve úszó napelemparkok építéséről állapodott meg a romániai vízi erőműveket működtető, piacvezető Hidroelectrica és az Egyesült Arab Emírségek állami tulajdonú megújulóenergia-vállalata, a Masdar.

  • Fotó: Facebook / Klaus Iohannis
    Fotó: Facebook / Klaus Iohannis

A közös vállalat létrehozásáról szóló megállapodást Abu-Dzabiban írták alá, Klaus Iohannis román államfő és az emírségek államelnöke, Mohamed bin Zájid Ál Nahajan sejk jelenlétében. A 187 vízi erőművet működtető, 6,3 gigawatt (GW) beépített teljesítménnyel rendelkező, a hazai villamosenergia-hálózatba évi 15,7 terawattóra (TWh) energiát juttató (és ezzel 28 százalékos piaci részesedést magáénak tudó) Hidroelectrica a Masdar megújuló energiaforrások hasznosításában szerzett tapasztalatát és tőkeerejét akarja a romániai beruházások számára megnyerni – magyarázta Bodgan Badea, a Hidro­electrica igazgatótanácsának elnöke. A beruházás keretében a Dunán és az Olton építenek napelemparkokat, előbbit Ostrovu térségében, a Vaskapu II. vízi erőműnél, utóbbit pedig az Olt egyik használaton kívül helyezett duzzasztójának kávájában, a Brassó megyei Mundra (Mandra) község területén.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2023-03-22: Pénz, piac, vállalkozás - :

Képzés

Vezetői kompetenciát, tárgyalástechnikát fejlesztő képzést indít az Erdélyi Vállalkozó Iskola. A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT), a Hargita Business Center (HBC) vállalkozói inkubátorház és a Műhely – L’atelier Egyesület két évvel ezelőtt létrehozott képzéssorozatának harmadik kiadása tapasztaltabb vállalkozóknak nyújt lehetőséget, hogy növeljék vállalkozásuk versenyképességét, de betekintést nyerhetnek innovatív vállalkozások működésébe is.
2023-03-22: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Bálványos: a legendák, regék földje

Bálványosfürdő három „gyógyuló régióból” tevődik össze: a pihenő- és fürdőhely Bálványosfördő-Várpadi-feredőből, a Csiszárfürdőből, valamint az egykori Torjai Büdösből, a jelenlegi, Bálványosi-hágón újjászületett, Bálványos Resort névre hallgató korszerű gyógyhelyből. Az adatbőség zavarában most csak az első kettőre látogatunk el, külön szeretnénk bemutatni a Büdös-hegy lábánál elterülő oázist, valamint a hozzá kapcsolódó természetes gyógymódokat és barlangvilágot. Mindhárom múltja régi időkig vezet vissza, sajátos világa immáron történelemmé, fürdőtörténetté nemesült. A Bálványos helységnévvel azonban már a kezdet kezdetekor „meggyűlt a bajom”.