Hírsaláta

2009. január 7., szerda, Belföld

EGY HÉTIG MAGYAR POLGÁRMESTERE LESZ KOLOZSVÁRNAK. Ideiglenesen László Attila RMDSZ-es alpolgármester vette át Kolozsvár vezetését a lemondott Emil Boc polgármestertől. Megbízatása a jövő keddi tanácsülésig tart, amikor a két alpolgármester közül a városi tanács kinevezi azt, aki az előrehozott választásokig lesz polgármester. (Agnus Rádió)

ELEKTRONIKUS ÚTLEVÉLRE VÁLTUNK. Új, elektronikus útlevelet kapnak a román állampolgárok januártól kezdődően. Az új utazási igazolvány ötven biztonsági elemet tartalmaz, a jelenlegi útleveleken harminckettő van. Az elektronikus útlevél újdonsága a beépített, biometrikus adatokat hordozó csip, amely tulajdonosa fiziológiai jellemzőit rögzíti digitálisan. Románia már múlt év utolsó napjától kezdve kiadhatja az EU-szabványoknak megfelelő elektronikus útleveleket — tájékoztat a Mediafax hírügynökség.

SZÍNES PARLAMENT ÉS KORMÁNY. Az egyéni választókörzetes rendszernek hála még szedett-vedettebb lett a román politikai osztály. E módszer nélkül Ceauşescu kivégzése után tizenkilenc évvel nem kerülhettek volna be a parlamentbe azok a ,,tisztes és jól felkészült honatyák", akik most benépesítik a T. Házat, s nem kellene elviselnünk ezt az elhízott koalíciót ― írják a román lapok. E rendszernek hála lett a tanügyi bizottság elnöke Anghel Iordănescu labdarúgóedző és tábornok, így került újra be a képviselőházba s lett a gazdasági bizottság titkára például Şerban Mihăilescu, akit amúgy Miki Şpagănak neveznek. Ennek köszönhető, hogy Roberta Anastase a képviselőház legfiatalabb elnöke, s az első nő, aki e magas tisztséget betölti, s aki mielőtt politizálásra adta fejét, szépségkirálynő-versenyeken képviselte hazáját. Jó fejek kerültek a kormányba is. Elena Udreával foglalkoznak sokat a lapok, aki turisztikai miniszter lett, miközben férjével közös cégének legalább két nagy szállodája van, ami összeférhetetlenséget jelentene, ha a törvényeket be is tartanák ebben az országban. Monica Iacob Ridzi európai parlamenti képviselő volt a D-LP ifjúsági szervezetének elnöke, Elena Băsescu politikai pályára helyezésének egyik végrehajtója. Romániában élünk, s ez valamennyiünket idegbeteggé tesz ― írja a Ziare.com.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 95
szavazógép
2009-01-07: Közélet - x:

Lesz béremelés

A költségvetési tervezetben szerepelni fognak az érvényes törvények által előírt tanügyi béremelések — nyilatkozta tegnap Ecaterina Andronescu oktatási miniszter az ágazati szakszervezeti bizalmikkal való találkozó után.
2009-01-07: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Az orosz gáz negyedét kapjuk
Egyáltalán nem érkezett már orosz földgáz tegnap a romániai tranzitvezeték 2-es számú állomására — jelentette be a gazdasági minisztérium, közölve azt is, hogy a teljes nyomásvesztés elkerülése érdekében azon a helyen el kellett zárni a csapot. Románia két helységben fogadja az importföldgázt: a Duna menti Isaccea mellett és a Szatmár megyei Aranyosmeggyesen (Medieşu Aurit).