Akadályozzák a bejegyzést

2023. március 31., péntek, Belföld

Hivatali visszaéléssel, az alapvető emberi jogok, az egyesülési jog és a szólásszabadság megsértésével vádolják Románia kormányfőtitkárságát a December 15. – A román–magyar szolidaritás napja egyesület kezdeményezői, amiért elutasította a bejegyzés előtt álló civil szervezet névválasztását.

Az egyesület létrehozását a kommunista diktatúrát megdöntő 1989-es forradalom 32. évfordulóján, 2021. december 15-én jelentette be Tőkés László, de azóta sem valósult meg, már a bejegyzés első lépését, a név elfogadtatását elgáncsolta a kormányfőtitkárság – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón. Gabriel Andreescu emberi jogi aktivista, Florian Mihalcea, a Temesvár Társaság elnöke és Szilágyi Zsolt, Tőkés László korábbi kabinetfőnöke elmondta: Marian Neacșu kormányfőtitkár menesztését kérik a kormányfőtől, és a kormánypártok állásfoglalását is a kérdésben. Mint részletezték: azért kellett a kormányfőtitkársághoz fordulni, hogy ellenőrizze, jogszerű-e a névben szereplő román kifejezés használata. A kormányszerv hosszas huzavona után januárban elutasította a kérést, és a név december 15. elemét kifogásolta, mert a köztudatban 1989. december 16. él a forradalom kezdőnapjaként. A kezdeményezők szerint a kormányszerv a döntésével átlépte hatáskörét, és úgy vélik, valójában a román–magyar szolidaritás kifejezés zavarta, ami szerintük az egykori Securitate mentalitását és gyakorlatát idézi. „1989. december 15-e kegyelmi pillanat volt”, megvalósult a temesváriak között az etnikumok és felekezetek összefogása a szabadságért – mondta egykori szemtanúként Szilágyi Zsolt. Az öt alapító személyiség – Tőkés László, Gabriel Andreescu, Kincses Előd, Florian Mihalcea és Szilágyi Zsolt – ezért választotta ezt a nevet az egyesületnek – hangzott el az akkori történések helyszínén, a belvárosi református egyházközség székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2023-03-31: Belföld - :

Visszavonulót fújt a koalíció

Olyan kedvezőtlen visszhangja lett a szenátus által szerdán megszavazott küszöbnek – amely szerint csak a 250 ezer lejt (50 ezer eurót) meghaladó kár esetében lenne bűncselekmény a hivatali visszaélés –, hogy a koalíció visszakozni látszik: vezetői már aznap este bejelentették, hogy a 9000 lejes küszöb bevezetését támogatják.
2023-03-31: Belföld - :

Új főügyészek

Románia új főügyésze Alex-Florin Florenţa, a korrupcióellenes ügyészség vezetője pedig Marius-Ionuţ Voineag lett: Klaus Iohannis államfő tegnap írta alá a kinevezéseket, miután mindkét jelölt kinevezését pozitívan véleményezte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM).