Európai turnéra indul az Osonó

2023. április 13., csütörtök, Közélet

Ausztria, Szlovákia, Németország és Dánia összesen tizenegy településén mutatja be az Osonó Színházműhely április 11–26. között a Nem vagyok, csak mások látnak című előadását. A magyar költészet napja alkalmával szervezett turné során a diaszpórában élő magyar közösségeknek játssza a társulat az 55 perces monodrámát, amely József Attila-szövegekből építkezve keresi a költő életművének aktualitását, az előadást követő beszélgetés pedig arra ad lehetőséget, hogy a József Attilával való találkozás valódi párbeszéddé váljon.

  • Mucha Oszkár József Attilaként az előadásban. Fotó: Osono.ro
    Mucha Oszkár József Attilaként az előadásban. Fotó: Osono.ro

A turné során Felsőőrben, Bécsben, Pozsonyban, Szencen, Hamburgban, Ha­derslevben, Aalborgban, Koppenhágában, Berlinben, Hannoverben és Münchenben mutatják be a pro­dukciót.

„Az Osonó találkozásra hív: személyes találkozásra egymással – és József Attilával. Egy emberrel, aki közénk ül, ránk néz, megosztja velünk falatnyi útravalóját, s akinek szájából úgy fordulnak ki a jól ismert szavak, ahogy még nem találkoztunk velük. Verssorokból bontakozik ki egy élet: az enyém vagy a tiéd, és – talán – egy szegény, Attila nevű barátunké” – áll az előadás ajánlójában.

A Mucha Oszkár által előadott, Fazakas Misi rendezésében készült produkcióban elhangzó szövegek nemcsak lírai alkotások, hanem „a jelen időben, ürügyként újjászülető gondolatok”. A versek mellett elhangzanak részletek a József Attila által írt önéletrajzból, illetve a Szabad ötletek jegyzékéből is. „Hogyan lehet ennyire közel hozzánk valaki, aki ennyire távoli? József Attila életterhei számunkra felmérhetetlen szélsőségek, mégis: a mi haragunkkal jajdul fel, a mi sírásunktól szorul el a torka, s a mi szánk felett húzódik mosolyra a bajsza” – írják még az alkotók az előadásról.

Az Osonó Színházműhely a közelmúltban az Európai Parlament értékelése által az Ifjúsági Nagy Károly Díj nemzeti győztese lett, előtte Regisztrált Tehetségponttá, majd Európai Tehetségponttá vált, és magáénak tudhatja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díját is. (nbs)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-04-13: Közélet - Hecser László:

Legyenek jó állapotban a kultúrotthonok (Drágítottak, de fejlesztenek is Baróton)

Bár a jelen lévő önkormányzati képviselők egyhangú szavazatával Barót helyi tanácsa elfogadta a kultúrotthonok bérének növelését, a kérdés körül mégis vita kerekedett. Kitetszett, nem mindenki lelkesedik a polgármester előterjesztéséért. Az igaz – ismerték el –, hogy régen volt már, amikor a béreket megállapították, de többen is úgy vélték, a kínált körülmények nem mindenhol indokolják a drágítást.
2023-04-13: Közélet - :

Fontos díjak a drámatagozatos diákoknak

A múlt héten, április 3–6. között Brăilán zajlott a romániai drámatagozatok Országos Színészmesterség Tantárgyversenye, amelyen mintegy 160 diák vett részt az ország 16 megyéjének drámatagozatairól. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjai egyéni versenyben indultak és két elismerésben részesültek: Hubbes Gellért Mátyás első díjat, Kurkó Karolina Fatima második díjat kapott.