Fontos díjak a drámatagozatos diákoknak

2023. április 13., csütörtök, Közélet

A múlt héten, április 3–6. között Brăilán zajlott a romániai drámatagozatok Országos Színészmesterség Tantárgyversenye, amelyen mintegy 160 diák vett részt az ország 16 megyéjének drámatagozatairól. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjai egyéni versenyben indultak és két elismerésben részesültek: Hubbes Gellért Mátyás első díjat, Kurkó Karolina Fatima második díjat kapott.

  • Kurkó Karolina Fatima és Hubbes Gellért Mátyás. Fotó: Osono.ro
    Kurkó Karolina Fatima és Hubbes Gellért Mátyás. Fotó: Osono.ro

A megmérettetést a többi országos tantárgyversenyhez hasonlóan szervezte meg az Oktatási Minisztérium, és a Fazakas Misi által vezetett sepsiszentgyörgyi drámatagozat mellett Arad, Brăila, Bukarest, Buzău, Focșani, Galac, Jászvásár, Kolozsvár, Konstanca, Marosvásárhely, Pitești, Szeben, Târgu Jiu, Temesvár és Tulcea drámatagozatai vettek részt rajta. Színészmesterségből két kategóriá­ban indulhattak a diákok: csapatversenyben előadások bemutatásával, illetve egyéni repertoárral, amely során versek és monológok előadásával mérték össze szakmai tudásukat. A szakmai zsűri hazai színművészeti egyetemek oktatóiból állt.

Az elmúlt időszak díjesőt hozott a sepsiszentgyörgyi drámatagozat számára, hiszen az Országos Színészmesterség Tantárgyverseny mellett az április 1–2. között megtartott – a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium és a kolozsvári Phoenix Könyvház által szervezett – XXI. Atlantisz Harangoz Országos Versmondó Vetélkedőn négy díjat kaptak a drámás diákok: Fazakas Bálint első díjat, Kurkó Karolina második és különdíjat, illetve Mantia Lilla dicséretet. Ezt megelőzően, a március 3–5. között megrendezett XV. Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyről Kurkó Karolina Fatima két különdíjjal érkezett haza: az egyiket a szép magyar beszédért kapta, a második elismerés pedig a közönség különdíja volt.

A sepsiszentgyörgyi drámatagozat 23 éve működik, és az elmúlt években 20 országos és nemzetközi díjat szerzett csapat- és egyéni versenyben. (nbs)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-04-13: Közélet - :

Európai turnéra indul az Osonó

Ausztria, Szlovákia, Németország és Dánia összesen tizenegy településén mutatja be az Osonó Színházműhely április 11–26. között a Nem vagyok, csak mások látnak című előadását. A magyar költészet napja alkalmával szervezett turné során a diaszpórában élő magyar közösségeknek játssza a társulat az 55 perces monodrámát, amely József Attila-szövegekből építkezve keresi a költő életművének aktualitását, az előadást követő beszélgetés pedig arra ad lehetőséget, hogy a József Attilával való találkozás valódi párbeszéddé váljon.
2023-04-13: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Eredményes háromszéki tehetségműhely (Diákok kreativitását fejlesztik)

Budapesten mutatták be március 25-én alkotásaikat azok a háromszéki diákok, akik előző év novemberében kapcsolódtak be abba a tehetséggondozói programba, mely a Nemzeti Tehetségalap támogatásával valósul meg Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége vezette pályázat partnerei a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvány és a kézdivásárhelyi Praetoria Egyesület.