Neked szükséged lehet tűzvédelmi szakvizsgára? /X/

2023. április 12., szerda, Magazin

Szokás mondani, hogy a törvény ismeretének hiánya nem mentesít a törvények betartása alól. Éppen ezért, amikor elvállalsz egy munkát, alaposan győződj meg arról, hogy milyen előírások szólnak az adott munkakörről, illetve milyen követelményeknek kell megfelelni ahhoz, hogy jogszerűen tölthess be egy állást.

Persze vannak nyilvánvaló példák, mint ahogy egy sofőr nem vezethet jogosítvány nélkül, és egy orvos sem műthet a megfelelő szakirányú végzettség nélkül.

Fokozottan tűzveszélyes munkakörök

A Tanfolyam.hu tanfolyamai közül a tűzvédelmi képzés és szakvizsga nem csupán egyetlen munkakört vagy szakmát érint, hanem mindenkit, aki olyan munkakörben dolgozik, ahol fokozottan tűzveszélyes helyzetek adódhatnak.

Ha nem vagy biztos abban, hogy a tiéd ilyen szakma-e, akkor mindenképpen ellenőrizd az interneten fellelhető részletes listát! Nem mindegyik olyan egyértelmű ugyanis, mint a hegesztő, pirotechnikai szaküzletben eladó, tűzjelző és tűzoltó berendezésekkel foglalkozó, azokat telepítő vagy felülvizsgáló szakemberek. A lista nem végtelen ugyan, de elég terjedelmes, így hely hiányában nem térünk ki minden területre.

Ezzel egyidejűleg viszont hangsúlyozzuk, hogy nem csupán egy üres papírról van szó, hanem annál sokkal nagyobb jelentősége van a tűzvédelmi szakvizsgának, ugyanis a megfelelő tűzvédelmi tudás hiánya akár emberéleteket is követelhet. 

Fontos, hogy minden vizsga öt évre ad jogosultságot, öt év múlva, sőt, ha törvényi változás áll be, akkor akár hamarabb is újítani kell a bizonyítványt.

Miből áll a tűzvédelmi szakvizsga?

Talán nem meglepő, de a szóban forgó munkaköröket betöltők szinte minden lényeges információval rendelkeznek. Így az egy nap alatt megrendezésre kerülő képzés inkább csak rendszerezés, az aktuális újdonságok kiemelése, illetve a legfontosabb kötelezettségek ismertetése. A tanfolyam ugyanazon a napon szakvizsgával zárul, így a munkából sem kell több napra elkérni magad.

A vizsga maga írásbeli és szóbeli részből is áll, azonban ha az írásbeli részt 90% feletti eredménnyel abszolválod, a szóbeli részt már meg sem kell csinálni. Ellenben, ha 50% alatt teljesítesz, újra kell vizsgáznod, már a szóbeli részen sem javíthatod esetleg a teljesítményedet.

Érdemes mindenképpen a lehető legkomolyabban venni, egy nap az életedből, de könnyen lehet, hogy ez másnak az egész életét fogja jelenteni - főként ha szakszerűen jársz el, és nem veszélyezteted.

Ne kockáztass!

Ha megvan a bizonyítványod, akkor az eredetit vagy a másolatot mindenképpen tartsd magadnál! Bár ennek a papírnak a birtoklása ellenére is történhetnek balesetek, minden esetben enyhébb büntetésre számíthat az, aki tűzvédelmi szakvizsgával rendelkezik.

Ellenőrizd hát, hogy a betöltött vagy a betöltendő munkakörödben szükséges-e ez a papír, és amennyiben igen, úgy nézz szét a Tanfolyam.hu kínálatában! (X)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-04-12: Magazin - :

Ezekre érdemes figyelni hűtőszekrény vásárlása esetén /X/

Vajon mi a legfontosabb szempont, amit nem árt figyelembe venni, ha hűtőt vagy fagyasztót vásárolunk? Szerencsére az interneten ma már minden megtalálható, így most megtudhatjuk, hogy mik azok a dolgok, amiket mindenképpen át kell gondolni egy új háztartási nagygép beszerzése előtt. Mivel ezek a berendezések nem egy-két évig tesznek szolgálatot, így elengedhetetlen, hogy megfontoltan döntsünk. 
2023-04-12: Szabadidő - :

Nem muszáj otthon tárolni a nyári/téli gumit! /X/

Minden autósnak évente legalább kétszer gondoskodnia kell arról, hogy mindig az évszaknak és az elvárásoknak megfelelő abroncsok legyenek az autóra felszerelve. Ezt egyáltalán nem szabad elfelejteni (pláne, hogy a szabályok is előírják az ideális gumi használatát), de vannak tényezők, amikről gondoskodni kell, például a használaton kívüli gumi tárolását meg kell oldani.