Akinek az Isten pártot ád

2023. április 19., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Egy új párt bejegyzése a demokrácia ünnepe is lehetne. Erdélyi magyar társadalmunkban is volt idő – például 2007–2008-ban –, amikor egy új alakulat létrejötte, választásokon való indulása komoly fegyverténynek számított: a tét a politikai pluralizmus létrejötte, a választás szabadságának megteremtése volt. A Magyar Polgári Erő nevű párt tegnap bejelentett létrejötte azonban aligha lendítette fel az erdélyi magyarok pezsgőfogyasztását – egészen egyszerűen túl sokan, túl sokszor, túl sok mindent ígértek már az erdélyi magyaroknak ahhoz, hogy komolyan vegyék ezeket.

Konszolidált, érett demokráciákban teljesen természetesnek számít, hogy egy nagyjából azonos célokat kitűző, hasonló értékrendet valló társaság az általuk képviselt emberek érdekeinek érvényesítése céljából pártot jegyeztet be és megméretkezik a választásokon, hogy majd hatalomra jutva megpróbálja megvalósítani ígéreteit. Erdélyi magyar társadalmunkban a kétezres évek második fele hozott igazi felpezsdülést, az RMDSZ-szel szemben alternatívát felmutatni kívánó erők komoly eredményeket értek el: de facto megteremtették a választás szabadságát, sikerült megtörniük az akkor még Markó Béla vezette szövetség hegemóniáját, új útra is kényszerítették-terelték az időközben Kelemen Hunor személyében új vezetőt választó szövetséget.

A politikai pluralizmus elmélete és gyakorlata közötti különbségek azonban már ekkor feltűnőek voltak: a kihívókként fellépő, választási sikereket elérő politikai erők teljesítménye nagyon sok helyen elmaradt a várakozásoktól, ráadásul az RMDSZ-szel szemben alternatívát kínáló politikai erők megosztottsága, belső viszályai az ellenzéki oldalon olyan felaprózódáshoz vezettek, hogy ma már választó legyen a talpán, aki eligazodik a betűszavak rengetegében. MPP, EMNP, EMSZ, MPE – az embernek az az érzése támad: minél több a betű, annál kevesebb a szavazó.

Kulcsár-Terza József pártalapítása ebben a kontextusban lehet ugyan legitim és jogos törekvés a régi MPP-sek szempontjából, a parlamenti képviselőként végzett munkáját ismerő választók egy része számára még talán vonzó alternatívát is jelenthet az új alakulat, az RMDSZ-en kívüli táborban 2008 után kezdődött fragmentálódás és a támogatók bizalmának fokozatos elveszítése miatt azonban mégis nehezen hihető, hogy meghatározó erővé tudná kinőni magát a jövő évi választásokig.

Úgy tartja a régi magyar mondás – bizonyára évszázados tapasztalatok alapján fogalmazódott meg a népi bölcsesség –, hogy akinek az Isten hivatalt ád, észt is ád hozzá. De vajon átfordítható-e a megfigyelés a politikai alakulatokra is: hogy tudniillik akinek az Isten pártot ad, választót is ad majd hozzá? Mert most már egyre több erdélyi magyar polgár érezheti úgy, hogy pártból talán éppen elég van nálunk is, a különféle szervezetek számát tekintve kezdünk úgymond felzárkózni – a gond csak a fránya választókkal van. Ők vannak egyre kevesebben, őket egyre nehezebb megszólítani, ők azok, akik az erdélyi magyar politikai pluralizmus hangos ünneplése helyett inkább csak vállat vonnak, és – szerencsésebb esetben itthon – csendben végzik tovább munkájukat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2023-04-19: Közélet - Nagy D. István:

A 22-es csapdája (Lejárt szavatosságú gyógyszerek)

Többtucatnyi lejárt szavatosságú gyógyszert tartalmazó dobozt találtak a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. alkalmazottjai a megyeszékhelyi Victor Babeș utcában a járdára szórva. A vállalat ezért felhívással fordult a lakossághoz, miszerint a gyógyszereket semmilyen esetben sem szabad a szemét közé dobni, nemhogy az utcán hátrahagyni, mivel veszélyes hulladéknak számítanak. Azt is jelzik, hogy a lejárt készítményeket a törvény szerint vissza kell vinni abba a gyógyszertárba, ahonnan vásárolták, a patikának pedig kötelessége visszavenni azokat. A gond az, hogy az átvételi kötelezettséget előíró rendelet ellentmond minden olyan törvénynek, mely a gyógyszerek biztonságos kezelésére, tárolására, forgalmazására vonatkozik.
2023-04-19: Közélet - Fekete Réka:

Országos élvonalban a sepsiszentgyörgyi diákok (Művészeti oktatás)

Textilművészet, dráma és zene kategóriában országos dobogós helyezéseket értek el a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai az április első hetében és a múlt heti vakációban tartott versenyeken, de az iskola minden résztvevője derekasan helytállt a hazai művészeti oktatást képviselő többszázas mezőnyben.