KézdialmásRégészeti feltárás a Szent Mihály-templomnál

2023. május 16., kedd, Közélet

Felső-Háromszék egyik legszebb barokk stílusú épülete a Szent Mihály-hegyi templom, melynek felújítása a végéhez közeledik. A templom udvarán a régészek feltárást végeznek.

  • Szent Mihály napjára tervezik az avatást. A szerző felvétele
    Szent Mihály napjára tervezik az avatást. A szerző felvétele

A Szent Mihály-hegyi templom európai uniós alapokból újul meg, a beruházás értéke közel hétmillió lej, a kivitelezést november 30-ig be kell fejezni. Úgy tűnik, ez lehetséges: a templom hajója visszakapta eredeti pompáját, terepszemlénk idején a szentélyben dolgoztak a munkások. Az orgona karzata egyelőre üres: a hangszerek királyát – amely felújításon esett át – még nem szerelték fel. Nemcsak a szentélyben, hanem a haranglábon is dolgoznak a munkások: az állványzattal körülölelt, a templomot körülvevő várfalból kiemelkedő, különálló építmény is várja, hogy új köntösbe öltözhessen. A két bástya körül is állványzatot húztak fel, az egyikbe benéztünk, ki van takarítva.

A templom udvarán két régész dolgozott egy pár méter hosszú szelvényben, régi sírokat tártak fel. Elmondásuk szerint a terület majdnem minden négyzetméterén találtak emberi maradványokat, a mostani szelvényben a koporsók körvonalai is jól kivehetőek. A sírok kora 150–400 évre tehető, pontosan nem lehet azonosítani, mivel nem találtak olyan kísérőanyagot, amely segítene a kormeghatározásban. Korábban találtak két Zsigmond korabeli érmét is, azok 15. századiak. Amint arról korábban beszámoltunk, a várfalon belül osszárium (csontkamra) is előkerült többtucatnyi ember összegyűjtött maradványaival.

Az értékes műemlék épület felújítására Lemhény és Kézdialmás közösen pályázott, projektvezető az előbbi község.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 546
szavazógép
2023-05-16: Közélet - Nagy D. István:

Harcolni kell az intézményi válaszért (Prefektúra)

Noha némi előrelépést tapasztaltak, még mindig bőven van, mit javítani a hivatali ügyintézés gyorsaságán és pontosságán, és ennek érdekében az állampolgárok is tehetnek, ha figyelmesebbek a közintézményeknek, önkormányzatoknak szánt beadványaik sorsa alakulását illetően – mondta el sajtótájékoztatóján Ráduly István. Kovászna megye prefektusa szerint az elmúlt időszakban sokan megértették, hogy beadványaikat iktatassák, kérjenek valamilyen bizonyítékot a benyújtásról, mivel csak így lehet számonkérni, ha a közintézmény nem tett eleget a kérésnek, igénylésnek, elmulasztotta a válaszadást, de még mindig akadnak, akik ennek nem tulajdonítanak jelentőséget.
2023-05-16: A múlt hét - Kuti János:

Aranyos ígéretek

Tévedtek azok, akik azt hitték, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség, az AUR (nevüket aranynak is lehetne fordítani) csak cirkuszol, uszít, lázít és köpköd, mert ezek komolyan készülnek a kormányzásra. Aranyos kormányprogramjuk is van, és még az is megtörténhet, hogy megnyerik a következő választásokat.