Törpe az óriások világában

2023. június 16., péntek, Kultúra

Tavaly év vége felé megjelent, Derűlátó apró lány című riportunkban írtunk a székelyszáldobosi Nyikó Anettáról.

  • Fotó: Tókos Csaba
    Fotó: Tókos Csaba

Arról a fiatal lányról, akit bár születésétől kezdve rengeteg megpróbáltatás – és helyenként megaláztatás – ért, mégis képes kicsi és beteg lábaira állni, önállóan élni és derűsen továbblépni; korlátozottsága csak mozgására vonatkozik, erejét és elszántságát nem befolyásolja.

Arról is vallott, hogy közel százötven oldalba sűrítve elkészítette önéletírását. Huszonöt keserédes év emlékét vetette papírra, mert úgy vélte, ha meg tudja fogalmazni, tud beszélni arról, ami a lelke mélyén valaha lezajlott, akkor néhány történetet le is tud zárni magában.

Minden bizonnyal akad az életében történet, amit jó lezárni. Tud mesélni arról, mit jelent órákat feküdni műtőasztalon, kórházat járni, tinédzserként korosztálya által befogadva (és néha bizony kitaszítva) lenni, miként kell megküzdenie egy mozgáskorlátozottnak, ha az állam már szabadulna tőle, hogy kitartó munkával érettségizhessen, majd egyetemet végezhessen. Köszönet illesse a segítségért a Baróti Szabó Dávid Középiskolát és a Sapientia Magyar Tudományegyetemet! Mint ahogy arról is tud történeteket mondani, hogy néha hiába az értelem és a szakma iránti elkötelezettség, kezdő informatikusként is érte elutasítás állapota miatt vagy hogy jogai védésének érdekében miként kellett pereskednie.

A lapokon ott vannak felnőtt életének „jó”, elmondásra érdemes történetei is. Miként lehet a slam poetryvel vagy a Music Mania együttesben énekelve és basszusgitározva a fogyatékkal élők értékteremtő erejére felhívni a figyelmet? Miért vállalta és miért örvend annak, hogy hagyta magát meggyőzni, s így a Magyarság Háza megbízásából készült Mi, magyarok portrésorozat alkotói életéről, életbe és Istenbe vetett hitéről filmet forgathattak? Vall arról is, hogy milyen további tervei és álmai vannak.

Nyikó Anettának a Tortoma Kiadónál frissen megjelent A kalitkába zárt végtelen című könyve mindezen történeteket tartalmazza, mindezen kérdéseket megválaszolja.

A szerzővel tegnap a barótiak találkozhattak, ma szülőfalujában, Székelyszáldoboson mutatják be könyvét, jövő héten a csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi barátaival találkozik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1869
szavazógép
2023-06-16: Kultúra - Bedő Zoltán:

Köszöntjük a 85 éves Czegő Zoltánt (Céltudatos kérlelhetetlenséggel)

Czegő Zoltán bő termést hozó szépirodalmi munkásságát, szerteágazó tevékenységét néhány mondatban nehéz összegezni. Az eleddig harminchárom kötetre és több ezer újságcikkre rúgó életmű jelentőségét növeli, hogy a székely-magyarság sorskérdéseit taglalja, de pedagógiai, kulturális és közéleti ténykedése is ebbe az irányba mutat.
2023-06-16: Kultúra - :

Nyikó Anetta: A kalitkába zárt végtelen

(részletek)
Minden úgy alakult ’95 januárjában, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Aztán beindult a szülés – pontosan úgy, ahogy a nagykönyv írja. Aztán a történet további részéből többé semmi nem volt benne a nagykönyvben.