Mai levelünkAz elfelejtett negyed

2023. június 20., kedd, Nyílttér

Csodálatos város Sepsiszentgyörgy, kedves és befogadó. Ha jártodban-keltedben körülnézel, mosolyogni van kedved. Az utak, járdák tiszták, mindenütt virágok, ezer színben pompázó oázisok. A park hívogató varázslat, ahol gyermekek, fiatalok, idősek, különböző nemzetek fiai órákat töltenek el nagy békességben. Az épületek gondozottak, az iskolák rendre új köntöst öltenek magukra, jó a városgazda, nem éri szó a ház elejét. Templomai fölénk magasodó piros tetejükkel figyelmeztetnek arra, hogy Isten mindig velünk van, nem hagy magunkra. Ez megnyugtató.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A belvárosi református templom mögött azonban szerényen meghúzódik egy aprócska lakónegyed, ami annyira kicsi, hogy még talán nyolcadnak sem lehet nevezni. Ez az Esthajnalcsillag sétány, ami néhány tömbházat ölel körül, és ide-oda el is ágazik. Kedves szomszédasszonyom évtizedek óta itt lakik, tőle származik a kifejezés: elfelejtett negyed. A tömbházak kopott ruhában, málladozó vakolattal, magukra hagyottan szomorkodnak, a keskeny sétányok maholnap járhatatlanok: abrosznyi lyukak éktelenkednek az útburkolaton. Valakik durva kövekkel betömték őket, de a gépkocsik így is ide-oda döccenve araszolgatnak, a járókelők pedig félrehúzódnak, hogy segítsenek a sofőröknek valahogy kijutni a forgalomba. Esős időben a gyalogost nyakig befröcskölik, például akkor is, amikor templomba igyekszik. Sok a jármű, a járdán is parkolnak, és máshol is, keresztül-kasul, a kukásautó be sem fér a megmaradt keskeny csíkon. De senki sem bünteti a szabálytalankodókat, talán nem is érdekel senkit.

Mivel a beígért segítség elmaradt, néhányan önerőből leszigeteltették a lakásaikat, hogy mentsék a menthetőt. Elismerésül a rendőrség borsos büntetést rótt rájuk, a polgármesteri hivatal pedig elegánsan rábólintott. Fizess, bolond! Valaki, akit zavar a rend és a tisztaság, feljelentést tett. Az lehetett, aki a lépcsőházakat rondítja. Vagy valamelyik cimborája, aki méter magasan hagyta cipőtalpának nyomát a falon. Régen a jó rendőr a talp mérete és mintázata alapján elfogta a tettest, de hát ezek az idők is elmúltak már.

A lépcsőházban már amúgy is minden van: bicikli, hűtőszekrény, ruhaszárító, vasalóállvány – és lehetőleg minden a szomszéd ajtaja előtt. A takarító hölgy keze nyomán csillogó, illatozó lépcsőházban szédületes gyorsasággal jelennek meg a cigarettacsikkek, rágógumik, és van, aki a tökmaghéjat és egyéb ételmaradékokat a negyedik emeletről a földszintig szotyogtatja. Tömbházban élni, alkalmazkodni nem könnyű.  

Mozgalmas időszakon vagyunk túl. Aki nem is oly rég a Szent György Napok megnyitóján, a Verdi-hangverseny alkalmával hallotta polgármesterünk tartalmas beszédét, az büszkeséget érezhetett, hogy a város megtalálta a megfelelő embert, ám ennek a városnak vannak magukra hagyott, elfelejtett, mostoha gyermekei is. Reméljük azonban, hogy valaki illetékes egyszer csak betéved az Esthajnalcsillag utcába, és hóna alá nyúl a búvalbélelt lakóknak, felemelve őket szerencsésebb embertársaikhoz. Türelmetlenül várjuk azt a látogatót, aki kiemel minket a kátyúból, hogy mi is boldogan hozzáidomuljunk a gyönyörű városképhez. De kérem szaporán lépni, míg valaki a nyakát nem töri...

Kerekes Rozália,
Sepsiszentgyörgy

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2266
szavazógép
2023-06-20: Emlékezet - :

Sugás Sörház (Háromszék elfeledett sörfőzdéinek nyomában)

Három nappal a Wellenreitertől Lucretiáig című előadásom után értesültem a Székely Nemzeti Múzeum munkatársaitól arról, hogy egy úriember, aki a néhai sepsiszentgyörgyi Sugás Sörház alkalmazottja volt, az előadás híréről utólag értesülve bevitt a Lábas Házba egy Sugás Sörház feliratú korsót és egy poharat a múzeum számára, értékmentés céljából. Kisvártatva beviharzottam az épületbe, hogy megtekintsem az üvegeket és hogy megtudjam, ki volt ez a titokzatos személy, az éppen ebédszünetet tartó muzeológusok pedig látván, hogy a szusz már régen elhagyott az igyekezet miatt, egyből segítségemre siettek és elmondtak minden információt, amire szükségem volt. A szóban forgó személy Sántha Barnabás, a főzde egykori sörmestere volt, akivel még aznap délután leültünk egy kávé mellé, hogy meséljen nekem a Sugás Sörházról.
2023-06-20: Nyílttér - Puskás Attila:

Helyén használjuk a rassz szót!

Amikor arra az elhatározásra jutottam, hogy az annyira befeketített „rassz” szóról a tisztázás szándékával írjak, meg is tettem, de elálltam a közléstől, mert egy közelmúltbeli esemény újból belemártotta a szót a gyűlölet mocskos vedrébe. Ám a téma nem hagy nyugodni, biológusként is közel áll ismereteimhez és érdeklődésemhez a rassz szó, és természetesen a hozzá kapcsolt rassziz­mus is.