Mai levelünkA román keresztek nem a katonák emlékét, hanem a magyarellenességet szolgálják

2023. július 7., péntek, Nyílttér

2023. július 9-e egy újabb buta határkő lehet a román történelemben, ugyanis az úzvölgyi hadi temetőből elköltöztetett illegális román betonkeresztek helyére ezen a napon 150 román fakeresztet akarnak elpalántálni az olcsó népszerűségnek örvendő, történelmet nem ismerő, a halottakkal illetlenül viselkedő nacionalista-soviniszta bandák Mihai Târnoveanu vezényletével, aki egyben a Calea Neamului Egyesület elnöke is.

  • Fotó: Hargita Megye Tanácsa
    Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Lehet, hogy hirtelenjében ez az ember a térképen meg sem tudná mutatni Úzvölgye helységet, és mégis övének tartja. „Cine ca mine” jelszóval az őt követő huligánok a 21. században olyan magatartást mutatnak (sajnos), amelynek hasonmását talán Afganisztánban találjuk (a tálibok között). Nem elég, hogy a törvényszékek ítéletei alapján a betonkeresztek sem voltak törvényes és szabályos körülmények között kihelyezve, még a lebontásuk után is, mint a falu bolondja, azért is fakereszteket akar oda telepíteni. Sem az 52 betonkereszt, sem a 150 fakereszt nem az ott meghalt, igazi román katonák emlékét jelképezné, hanem a mostani magyargyűlölet fokozását fogja eredményezni. Álljon már meg a menet!

Ha már kereszteket akarnak kihelyezni a román hősöknek, akkor találjanak egy külön területet az Úzvölgyében, elég tágas; de semmi esetre se tegyék ezeket a magyar temetőkertbe. Az I. és II. világháborúban ellenséges katonáknak nem ildomos egyazon temetőben emléket állítani. Talán attól tartanak az önjelölt román nemzetvédők, hogy a külön temetőt nem fogják látogatni? Hargita megye vezetősége a megye közigazgatási területére hivatkozva tiltakozzon, de mi is sorakozzunk fel, amíg nem késő. És az RMDSZ országos vezetőségének is véleményt kell nyilvánítania, ha egyáltalán képviselni akar még minket.

N. Kányádi  Mihály, ­Szentivánlaborfalva

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2285
szavazógép
2023-07-07: Élő múlt - Csinta Samu:

A Fodor-kert titkai (Beszélgetés dr. Botár István régésszel)

Akkor hiteles az identitásunk, ha a szolid alapokra épül, tartja dr. Botár István csíkszeredai régész. A szakemberrel a csíksomlyói néprajzi park építését megelőző régészeti feltárások Erdély-szintű tanulságairól beszélgettünk.
2023-07-07: Közélet - :

Szivárványünnep a brassói zsinagógában

A zsidó és keresztény mitológiában Isten az özönvíz után szövetséget köt az emberrel, hogy soha többé nem pusztítja el özönvízzel a Földet, és e szövetség jeleként szivárványt tesz az égre. A skandináv mitológiában az istenek lakóhelye a szivárványhíd, amely összeköti a földi világot az égi világgal. A szivárvány ünnepét a brassói zsinagógában rendszeresen megtartják, az idén június 18-án került erre sor.