TrágyahasznosításBiogáztelepek létesíthetők a helyreállítási alapból

2023. július 11., kedd, Gazdakör

A június 23-i Hivatalos Közlönyben megjelent az 1496-os számú rendelet, amely értelmében az állattenyésztő telepek, a szövetkezetek és a helyi tanácsok pályázhatnak a természetes trágyát alapanyagként használó biogáztelepek létesítésére. A pályázatot még ebben az évben meghirdetik.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

A pályázatok kifizetésére 20,7 millió euró áll rendelkezésre az uniós Helyreállítási és Felzárkóztatási Alapból.

A pályázatnál alapfeltétel, hogy a trágya legkevesebb ezer számosállattól vagy egyéb mezőgazdasági komposztálható hulladékból származzon, a biogáztelep pedig elektromos vagy hőenergiát termeljen. A maximális igényelhető támogatás 3,7 millió euró.

Pályázhatnak a nagy állattartó telepek, a telepek partnerségei, a szövetkezetek, a telepek és a szövetkezetek, illetve a helyi tanácsok partnerségei. Magánszemélyek nem pályázhatnak. Partnerség esetén egy egyszerű megállapodást, partnerségi szerződést kell kötni, amelyben leszögezik a tagok jogait és kötelezettségeit. Egyéni pályázó (cég) esetén szükséges, hogy a beruházás megvalósításának végéig a cégbíróságon engedélyeztesse az energiatermelésre a 35-ös CAEN-kódot. Ha partnerség pályázik, akkor az említett tevékenységet a partnerséget vezető fél alapszabályzatába kell foglalni és a cégbíróságon engedélyeztetni.

A cégeknek néhány további feltételnek is meg kell felelniük: nem lehetnek csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, nincs adósságuk az állam felé, legalább ezer számos­állatnak a trágyáját biztosítsák komposztálásra. Az említett mennyiség legalább 50 százalékának az állattartó telepről kell származnia. Ugyanígy partnerség esetén a partner állattartó telepeknek a feldolgozandó trágya legalább felét saját farmokról kell biztosítaniuk, a különbözet származhat más farmokról is.

A biogáztelepet egy állattartó területén kell megépíteni, amelynek tiszta a telekkönyve. Ugyanakkor a pályázónak önrészt is kell biztosítania, a támogatás intenzitása legtöbb 90 százalék lehet, amihez a pályázónak az összeg 10 százalékát kell hozzátennie.

A tervezett berendezés legkevesebb 300 kW-os és legtöbb 1 mega­wattos lehet, vagyis ennyi villamos vagy hőenergiát kell termelnie. A telepen előállított biogáz kizárólagosan csak villamos vagy hőenergia termelésére használható.

A rendelet szerint az első kiírást már ebben az évben meghirdetik, a támogatások kifizetése 2026. június 30-ig történhet meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1868
szavazógép
2023-07-11: Gazdakör - Incze Péter:

Méhészek támogatása

Augusztus 4-éig tehetik le a méhészek és azok szakmai egyesületei a 2023–2027-es mezőgazdasági és vidékfejlesztési tervben jóváhagyott támogatásokra kéréseiket, igényléseiket. 2023-ra az elkülönített összeg 12,16 millió euró.
2023-07-11: Gazdakör - :

Meghosszabbított határidő

Florin-Ionuț Barbu agrárminiszter határozatot írt alá, amely meghosszabbítja a 2014–2020 közötti vidékfejlesztési terv keretében letett és kifizetésre szerződött pályázatok megvalósításának és kifizetésének határidejét.