Ízelítő a hagyományőrző mesterek munkájából

2023. július 31., hétfő, Közélet

Hogy működik a szövőszék, hányszor kell kézbe venni egy csuprot, amíg eladható lesz, mire szolgál a verőtőke, mi minden készülhet tehénszarvból vagy szarvas agancsából? Mindezekre a kérdésekre és továbbiakra is választ kaphattak azok, akik a hét végén megfordultak Sepsiszentgyörgy központjában. A főtéri korzón tartott seregszemlén székelyföldi és Magyarországról érkezett kézművesek népszerűsítették mesterségüket.

  • Szőnyegek, székely ruhák, népviseletek alapanyaga készül Bartók Erzsébet műhelyében. Albert Levente felvételei
    Szőnyegek, székely ruhák, népviseletek alapanyaga készül Bartók Erzsébet műhelyében. Albert Levente felvételei

A Háromszéki Népművészeti és Kézműves Egyesület első alkalommal szervezte meg a megyeszékhelyen a kézműves napokat azzal a célkitűzéssel, hogy a látogatóknak maguk a kézművesek, népi mesterek mutathassák meg, hogyan készülnek termékeik. Aki végigsétált a főtéren és időzött is a sátraknál, bátran kíváncsiskodhatott, a kézművesek szívesen fogadták az érdeklődést, mindenkinek készségesen válaszoltak, és akadt köztük, aki nemzedékekre visszamenően beszélt a megörökölt és mai napig szakértelemmel, szeretettel űzött mesterségéről.  

„Lábam a lábadon, hasam a hasadon, széles niffegtető, hegyes beleverő. Mi az?” – tette fel a kérdést szombat délben egy érdeklődő fiúnak Bartók Erzsébet. A barátosi kézműves immár 35 éve foglalkozik szövéssel, erre utalt a találós kérdése is. Édesanyja régi osztovátája mellett négy szövőszéke is van – igaz, a hagyományostól eltérően kisebb méretűek –, sőt, némelyiket bemutatókra is elviszi, „szét lehet szedni és összerakni, akárcsak a legót” – magyarázta. Termékeivel gyakran megfordul vásárokban, otthonában kiállítást rendezett be, gyermekcsoportokat, látogatókat is szívesen fogad. Azt tapasztalja, van igény a szőttesekre, nemrég például három szőnyeget küldött Kalotaszegre olyan vásárlóknak, akik hat évvel ezelőtt kérték el névjegykártyáját – tette hozzá.

 

 

1992-ben látott neki szalmakalapot készíteni László Zoltán, aki immár fiaival együtt dolgozik és működtet a Hargita megyei Székelydobón szalmakalap-manufaktúrát, amely a család megélhetését is biztosítja. Felmenői közül dédszülei űzték ezt a mesterséget, szülei mással foglalkoztak, s bár ő maga más területeken tevékenykedett, végül a kalapkészítés mellett döntött. Felesége szülei is ezzel foglalkoztak, így amikor udvarolni kezdett, a szalamakalap-készítésbe is belekóstolt. A hétvégi bemutatón egy több mint százéves, kimondottan a szalmakalap varrására alkalmas, Drezdában készült kis gépen dolgozott, amelyet még apósa vásárolt meg egy kalapgyárat működtető zsidó embertől.  A mai, ehhez hasonló gépek már Kínában készülnek, egy új berendezés ára pedig 5500 dollár – jegyezte meg. Kitért arra is, hogy a kalapok alapját képező szalmafonatot régen a család tagjai készítették, gyermekként még ő maga is részt vett ebben a munkában, mára azonban csak egy szűk kör, az idősebb generáció ismeri ezt a technikát. A manufaktúrában felhasznált szalmafonatot a szomszédos falvakból, Bözödről, Kőrispatakról szerzik be – tudtuk meg.

 

 

Legalább ötvenszer kézbe kell venni minden egyes darabot, amíg késznek mondható egy-egy cserépedény – osztotta meg az érdeklődőkkel Máthé Imre Levente, miközben a fazekaskorongon a keze alatt egy kis tál született. A korondi mester szerint a fazekasság „nehéz munka, nem lányoknak való”, s igen hosszú folyamat, amíg elkészülnek a tárgyak. „Ha jókedvem van, ha nem fáj a derekam, egy nap 300–350 füles csuprot, káposztafőző fazékból akár hetvenet is elkészítek” – jegyezte meg nevetve. Mázas portékáit nem csupán csodálták a látogatók, de többen válogattak, vásároltak is belőlük. Sokan megfordultak a szomszédos, csíkmindszenti keramikus sátránál is, ahol népi ihletésű használati tárgyak, egyedi dekorációk, színes vázák, gyönyörű teáskannák, tálak sorakoztak az asztalon. A munka szakaszait néhányan lencsevégre kapták, volt, aki filmezett is, az alkotó pedig szívesen mesélt technikáról, folyamatról.  

A háromszéki népművészet és kézművesség fennmaradásáért küzdő egyesület hétvégi seregszemléjének valóban sikerült közelebb hoznia a nagyközönséghez a hagyományos és az abból ihletődő mesterségek lényegét,  az ötletgazda, a szervezők igyekezete pedig dicséretes, hiszen sikerült megmutatni és bebizonyítani, hogy a nálunk szervezett hagyományos vásárokban valódi kézműves portékát, odaadással, szívvel-lélekkel készült termékeket kínálnak a vásárlóknak. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-07-31: Közélet - Iochom István:

Elkezdődött a volt katonanevelde vakolása és meszelése (Kézdivásárhely)

Javában zajlik Kézdivásárhely egyik legjelentősebb világi épületének, a jövőben művelődési központként működő egykori Székely Katonanevelde teljes körű felújítása.
2023-07-31: Máról holnapra - Farkas Réka:

Románia, a rémségek hazája

Ismét bebizonyosodott a román állam teljes csődje, képtelen megfelelően működtetni a nyugati mintára létrehozott, idősek, gyermekek és fogyatékosok gondozására szakosodott intézményeit, ellenőrző szervei fabatkát sem érnek, törvényei nem az áldozatot védik, lehetővé teszik, hogy milliókkal gazdagodjanak arra érdemtelenek, jól megfizetett közalkalmazottai pedig bármilyen gazemberség elkövetésére feljogosítva érzik magukat.