Békési levelekEszes szív éve - Pálmai Tamás

2009. január 16., péntek, Nyílttér

Ebben az évben, úgy néz ki, igencsak szükség lesz emberi lényünk épp emberi mivoltából fakadó mindkét lehetőségére.

Azaz racionálisan felmérve a kialakult helyzetet, de szívünk által vezérelve kell cselekednünk, hogy egyáltalán túléljük e kóros kort. Okos, értelmes, mondhatni tudós emberek szavait hallgattam, olvastam. Ki-ki gyakorolt tudományának megfelelően közérthetően, kristálytiszta gondolatokat megfogalmazva mondta el mondanivalóját, egyben megoldási lehetőségeket, túlélési stratégiákat, gyakorlati megvalósítási lehetőségeket is felvonultatva.

A drámai éghajlatváltozás, a kifulladó energiaforrások, a globalizáció kíméletlen, szennyes terrorja, a migráció — korunk népvándorlása — által kiváltott teljesen megváltozó európai demográfiai és vallási térkép, a magyar politikatörténet súlyos, évszázadokra visszanyúló gerinctelensége (tisztelet a ritka kivételeknek), a mára gátlástalanul uralomra törő erkölcstelenség, hitetlenség, az arrogáns, olykor már-már minősíthetetlen neoliberalizmus fellengzős, minden nemzeti értéken átgázoló nyegle nemtörődömsége, politikai felkentjeink némelyikének arcpirító zsebre dolgozása, mind-mind mai létünket és gyerekeink jövőjét egyaránt veszélyeztetik.

Bogár László szerint a magyarságot egy drámai változás tudja már csak felébreszteni. Egy katarktikus történés, mely reménye szerint hamarosan be fog következni, és nem lesz akkora, hogy maga alá temessen mindenkit. Szerinte — s csak egyetérteni tudok vele — teljes lelki, erkölcsi és szellemi megújulásra van szükség. Erről beszélt Tempfli József és Tőkés László, Sólyom László, Erdő Péter és Makovecz Imre is a maga vehemens módján.

Nem szabad hagynunk a földet, a vizet, a levegőt. Az még — valamennyire — a miénk. Nem hihetjük azt a médiamaszlagot, mely szerint multik nélkül megáll az élet, hogy drasztikus adónövelés vagy csökkentés az egyedül üdvözítő. Szépek, emberiek, gyakorlatiasak az Echo Tévé tulajdonosának, Széles Gábornak a vidék felemelkedéséről, a gazdaság talpra állításáról mondott gondolatai. Hetesi Zsolt asztrofizikus emberiség- és nemzetmentő gondolatai, érvei is kiutat mutatnak. Ám bárkiről is legyen szó, végül mindenkinek nagyjából ugyanoda mutatnak a szavai: először nekünk kell lelkileg megújulnunk, majd egymást segítve, egymással szolidárisan, kisközösségként kifejteni akaratunkat és megmutatni tetterőnket. Majd e közösségek összefogásával alulról felfelé haladva találkozni azokkal, akik ezzel egyidejűleg teszik meg a maguk szférájában ugyanezt.

Csak a kisemberek, a felelős gazdasági és politikai vezetők együttes és közel azonos időben történő ,,purifikációja", majd egymásra figyelő, egymásra kölcsönösen számító, támaszkodó tettrekészsége hozhatja el, érlelheti meg még életünkben a gyökeres változás gyümölcseit. S csak így lehet sikeres 2009, az eszes szív éve.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1715
szavazógép
2009-01-16: Nyílttér - x:

Székely márkanév - Blénessy Botond

Emőke, az ausztrál székely lány - Kovács József felvétele
Ismét hallani, ezúttal a polgári oldal felől, a Székelyföldi Termék márkanév meghonosításáról. Ez ugyebár már az x-edik kezdeményezés, hajlamosak vagyunk legyinteni hallatán, és ez elsősorban annak köszönhető, hogy komolytalan emberek sokszor meggondolatlanul és hanyagul játszadoztak ezzel az igencsak fajsúlyos és szimpatikus ötlettel.
2009-01-16: Nyílttér - x:

Levelezzünk mi is! - Para Olga

Mit is tehet a népe-nemzete sorsáért igazán és szívből tenni akaró vezető, mindent vállalt és vállal, felülemelkedve a múltbeli sérelmeken, újra ír...