Az állatok kötelező gazdaságban tartása

2023. augusztus 1., kedd, Gazdakör

Az állattenyésztők figyelmébe szeretnénk ajánlani az alábbiakat, hogy ne veszítsék el az állatok után járó jövedelemkiegészítő (termeléshez kötött) támogatást (PD21, PD22, PD23 és PD24), valamint a nemzeti átmeneti támogatásokat. Az igényelt állattenyésztési támogatások kifizetésének egyik feltétele ugyanis a haszonállatok gazdaságban tartásának az időtartama.

  • Elveszti a támogatást, ki hamarább eladja az állatot. Albert Levente felvétele
    Elveszti a támogatást, ki hamarább eladja az állatot. Albert Levente felvétele

Az új vidékfejlesztési stratégiában és a februári 27-i miniszteri rendeletben törvényileg megszabták, hogy a különböző állatfajokat mennyi ideig kell a gazdaságban tartani. Aki nem tartja be a szabályozást, például állatokat ad el időközben, elveszíti az igényelt támogatást.

A rendelkezések értelmében azokat a fejősteheneket, húsmarhákat és tejelőbivalyakat, amelyekre támogatást igényeltek, legkevesebb 4 hónapot kell a gazdaságban tartani az APIA-s kérések letevésének hivatalos utolsó napjától számítva (idén teháta ez a dátum szeptember 30.).

Az anyajuhoknál és kecskéknél a gazdaságban való kötelező tartás 100 nap az APIA-s kérések letevésének utolsó napjától számítva, vagyis ez év szeptember 8-ig. Ugyaneddig kötelező a berbécsek, illetve cápok gazdaságban tartása, figyelembe véve a nemek arányát, egy berbécset számítva 35 anyajuhra.

Nem jár a támogatás teljes elvesztésével, ha a jelzett határidő előtt felsőbb erő következtében elháríthatatlan akadály merült fel (vis maior helyzete), mint például állatelhullást okozó természeti körülmények, ha arról az APIA-t 15, illetve 10 nap alatt írásban értesítették, mellékelve a megfelelő bizonyító aktákat. Vis major helyzetnek számít az állattartó elhalálozása vagy hosszas, a munkáját gátoló betegsége, katasztrófa történése (pl. állattartó épületek leégése), az állatok tömeges elhullását okozó járványbetegségek megjelenése vagy az ezek miatti kötelező kényszervágás. Elháríthatatlan körülménynek számít az állat elhullása egy betegség miatt, vagy ha az állat balesetben hull el (pl. vonat vagy autó általi gázolás), amely balesetért nem az állatartó gazda a felelős, a kényszervágás abban az esetben, ha az állat betegsége gyógyíthatatlan vagy a kényszervágás azért következik be, mert az állat nem tud megborjúzni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1815
szavazógép
2023-08-01: Szabadidő - :

Mit süssünk ma? (Kovászos pityókás kenyér)

Hozzávalók: 10 dkg kovász, 28 dkg víz, 16 dkg főtt pityóka, 50 dkg liszt, 1,2 dkg só, 1 mokkáskanál olaj.
2023-08-01: Gazdakör - Incze Péter:

Augusztus 9-ig lehet igényelni (Kiegészítő támogatás)

Az unió egyedül Romániának jóváhagyta, hogy az orosz–ukrán háború miatt kárt szenvedett tejtermelő gazdák kiegészítő támogatást kapjanak a hazai költségvetésből a 2022-es évre. A kérések letevésének határideje március 23-a volt, de a pénz nem fogyott el, így augusztus 9-ig még lehet igényelni az egyedenként egy alkalommal járó 73 eurót.