Kiegészítő támogatásAugusztus 9-ig lehet igényelni

2023. augusztus 1., kedd, Gazdakör

Az unió egyedül Romániának jóváhagyta, hogy az orosz–ukrán háború miatt kárt szenvedett tejtermelő gazdák kiegészítő támogatást kapjanak a hazai költségvetésből a 2022-es évre. A kérések letevésének határideje március 23-a volt, de a pénz nem fogyott el, így augusztus 9-ig még lehet igényelni az egyedenként egy alkalommal járó 73 eurót.

  • A múlt évre is kérhető még támogatás. Fotó: Pixabay
    A múlt évre is kérhető még támogatás. Fotó: Pixabay

A mezőgazdasági minisztérium költségvetéséből 43,6 millió eurót (217 millió lejt) biztosítottak a kiegészítő támogatások kifizetésére. Országos szinten közel 12 ezer kérést tettek le – a megyéből 580-at –, összesen 12 924 tejelőtehénre. A kérések összesítése után a célra szánt pénznek csak a fele fogyott el. Nicolae Ciucă volt miniszterelnök már akkor megígérte, hogy újabb kérvényezési időszakot indítanak el a maradékra. Nos, ez megtörtént, így aki az első időszakban valamilyen oknál fogva nem nyújtott be kérést, augusztus 9-ig megteheti.

A 73 eurós támogatáshoz feltétel, hogy a hegyvidéki zónában az igénylőnek legkevesebb 5, a nem hegyvidéki zónában legkevesebb 10 fejőstehénnel kellett rendelkeznie 2022. július 31. és december 31. között.

A támogatás igénylésekor bizonyítani kell a tejeladást, értékesítést, a kérés mellé csatolni a feldolgozóval legalább hat hónapra kötött szerződést, amely a 2022. augusztus 1. és december 31. közötti időszakban volt érvényes. Jogi személyek, cégek esetében szükségesek az eladási számlák az említett időszakból, a fizikai személyeknél az eladás a helyi tanács által kibocsátott termelői igazolvánnyal és a termelői könyvbe bevezetett értékesített tejmennyiséggel igazolható.

Természetesen az állatoknak kell szerepelniük az állatorvosi hatóság nyilvántartásában, és az igénylőnek farmkóddal kell rendelkeznie. A támogatás jár azon fejőstehenek után is, amelyek a 2022. július 31. és 2022. december 31. közötti időszakban bejöttek vagy kimentek a farm állatállományából.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1868
szavazógép
2023-08-01: Gazdakör - Incze Péter:

Az állatok kötelező gazdaságban tartása

Az állattenyésztők figyelmébe szeretnénk ajánlani az alábbiakat, hogy ne veszítsék el az állatok után járó jövedelemkiegészítő (termeléshez kötött) támogatást (PD21, PD22, PD23 és PD24), valamint a nemzeti átmeneti támogatásokat. Az igényelt állattenyésztési támogatások kifizetésének egyik feltétele ugyanis a haszonállatok gazdaságban tartásának az időtartama.
2023-08-01: Gazdakör - :

Az energiafüggőség megszüntetése

Új beruházási támogatást készítenek elő, amelynek célja az energiafüggőség megszüntetése az öntözésben, az állattenyésztésben és a feldolgozóiparban – jelentette be Florin Barbu agrárminiszter.