Mai levelünkNe űzzenek csúfot a holtakból

2023. augusztus 8., kedd, Nyílttér

A krisztusi kereszt egy szakrális szimbólum, nem egy tekebábu vagy sakkfigura. A keresztet ott és olyankor használják, amikor annak igazi szellemi oka van: templomokban, temetőkben és más helyeken, ahol az őszinte bűnbánat és a Krisztus iránti szeretet jön felszínre az emberek lelkében.

  • Szekeres Attila felvétele
    Szekeres Attila felvétele

Az elmúlt napokban ismét keresztek körül tört ki egy újabb háború. A nacionalista román atyafiak  Úzvölgyében teszik-veszik, cserélgetik a kereszteket, azok anyagát, méretét, formáját, talapzatát.

Azt minden normális és reálisan gondolkodó székely-magyar ember (de sok román nemzetiségű is) tudja, hogy ez a keresztes hercehurca – melyet Mihai Tîrnoveanu szervez, akinek védelmező testőre egy ortodox pópa, az őket követő banda pedig történelemből és illemtanból is bukott – nem más, mint egy újabb magyarellenes cselekedet. Hát igazán nagy az Isten állatkertje!

Igaz, hogy az úzvölgyi hadi temetőben tényleg pihen néhány román nemzetiségű halott is, de ők az Osztrák–Magyar Monarchia katonái voltak, erdélyiek. Őket is, mint többi társukat, éppen az ellenséges román katonák mészárolták le az I. világháború alatt.

A második úzvölgyi keresztes háború ismét bebizonyította, hogy nem fogy, hanem hízik a magyargyűlölet egész Erdély területén. E provokátoroktól távol áll, hogy gyász, emlékezés vagy  tiszteletadás céljából nyilvánuljanak meg. Jó lenne már, ha nem űznének csúfot a tényleg ott elesett és eltemetett hősökből, hiszen csak magukat kacagtatják. Ha az 50 lebontott betonkereszt helyére vitt 150 deszkakeresztet is le kell majd szerelniük, vajon a következő 500 keresztet miből fogják legyártatni? Talán acélötvözetből a galaci öntödében? A kutya ugat, a karaván halad. Hátha érvényesül ismét a jog, működik az igazságszolgáltatás.

Augusztus 26-án, az úzvölgyi megemlékezés napján fordítsunk hátat a deszkatemetőnek és forduljunk erősen a mi igazi hősi temetőnk felé.

N. Kányádi Mihály, ­Szentivánlaborfalva

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 546
szavazógép
2023-08-08: Nyílttér - :

Háromszor nyolcvannyolc

Tulajdonképpen egy szó, egyetlen humorosnak tűnő kifejezés késztetett arra, hogy ezt a jegyzetet megírjam. Nemrég a Háromszék napilap szép írásban köszöntötte a 88 éves Kisgyörgy Zoltánt, és az írónak sikerült is olyan derűs és felemelő portrét rajzolnia a cikk főhőséről, amilyen megillethetne mindenkit, aki betölti a nyolcvannyolc esztendőt, s még mindig „fungál”. Nos, ez az a szó, amely felderített s írógép elé ültetett.
2023-08-08: Nyílttér - :

Nyár (Madárvilág)

Beköszöntött az igazi nyár. Napközben magasra kúszik a hőmérő higanyszála, csak estére húzódik valamivel alább és lesz hűvösebb, ám a déli fekvésű tömbházlakások vagy a felső emeletiek falai, akár egy katlan, csak úgy ontják a meleget.