MadárvilágNyár

2023. augusztus 8., kedd, Nyílttér

Beköszöntött az igazi nyár. Napközben magasra kúszik a hőmérő higanyszála, csak estére húzódik valamivel alább és lesz hűvösebb, ám a déli fekvésű tömbházlakások vagy a felső emeletiek falai, akár egy katlan, csak úgy ontják a meleget.

  • Egy felnőtt és egy fiatal seregély. A szerző felvétele
    Egy felnőtt és egy fiatal seregély. A szerző felvétele

Napközben a tűző nap elől a madarak nagy része árnyékba húzódik. Leginkább hajnalban és késő délután aktívabbak, ekkor még madárdalt is lehet hallani. Igaz, hogy olyan madárkoncertre már nem számíthatunk ebben az időszakban, mint tavasszal, amikor zeng az erdő-mező a madárdaltól.

Pirkadatkor megszólal reszelő hangján a házi rozsdafarkú, később házi verebek csiripelnek, amihez csatlakoznak a balkáni gerlék búgó hangjukkal. A levegőben füsti és molnárfecskék cikáznak, csivitelő hangjukat varjúkárogás nyomja el.

A déli kánikulában a fecskék is elhúzódnak, a fecskefiókák derékig lógnak ki a fészekből egy kis hűsölés reményében. Van, hogy ilyenkor kipottyan egy-egy fióka. A gólyafészkekben a kifejlett fiókák fegyelmezetten várják a szülőket, hogy érkezzenek egy hideg zuhannyal. Ugyanis a gólyaszülők a táplálék mellett vizet is hoznak a fiókáknak, és a csőrükből kifolyó víz a hőségben nem csak szomjat oltó, hanem hűsítő zuhany is.

A seregélyeket mintha nem zavarná a hőség, nagy csapatokba verődve járják a mezőket. Ahol juhseregre vagy tehéncsordára akadnak, ott hosszasan elidőznek. Májusban feltűnnek a településeken is, felmérik, hol készül érni a cseresznye, a meggy, hol vannak a szőlőlugasok, majd gyümölcséréskor vámot szednek.

A seregély vonuló madár, ősszel későn indul neki a vándorútnak, tavasszal viszont az elsők között érkezik meg. Az első példányok akár már február végén feltűnhetnek. Sokan összetévesztik a fekete rigóval, de ha jobban szemügyre vesszük, igencsak látni a különbséget. A fekete rigó, mint a neve is adja, fekete tollazatú, fákon, bokrokban fészkelő madár, a seregély fekete tollazata fehér pettyekkel tarkított, odúban fészkel, de elfoglalja a kihelyezett mesterséges fészek­odút is. Tavasszal a nászidőszakban a hím seregély csőre sárga, míg a fekete rigóé narancssárga, ez lehet megtévesztő. Ami a tollazatuk színét illeti, hasonlóságot lehet vélni a tojó fekete rigó és a fiatal seregélyek közt, mivel mindkét faj barna színű. Viszont a seregélyek csapatokban járnak, a fekete rigó pedig párban vagy szűk családi körben, amikor a fiókák kirepülnek, hiszen még napokig táplálják azokat.

Harminc fok volt árnyékban, jó meleg, amikor a seregélyek megjelentek a kertben. Mezei verebeken kívül más madár nem is volt a környéken, mind elhúzódtak a hőség elől. A seregélyek sorban ültek a kerítésen, tollruhájuk elárulta, hogy a fiatalok is ott vannak a felnőtt példányok között. És meglepetésemre nem a roppanóra érett meggyre jöttek, hanem a veteményeskertben tanították fiókáikat a rovarfogás fortélyára. Késő délutánig tartózkodtak a veteményesben, de még véletlenül sem szálltak a meggyfára.

Kelemen László

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 548
szavazógép
2023-08-08: Nyílttér - :

Ne űzzenek csúfot a holtakból (Mai levelünk)

A krisztusi kereszt egy szakrális szimbólum, nem egy tekebábu vagy sakkfigura. A keresztet ott és olyankor használják, amikor annak igazi szellemi oka van: templomokban, temetőkben és más helyeken, ahol az őszinte bűnbánat és a Krisztus iránti szeretet jön felszínre az emberek lelkében.
2023-08-08: Kármentő - Hecser László:

Sátorokról és udvarokról

Érthető, ha egy párt jelen szeretne lenni tömegrendezvényeken, hiszen ilyen helyeken „emberközeli” környezetben tud némi népszerűségre szert tenni. Mert jólesik az ember lelkének, ha helyi, megyei, netalántán országos szinten is fontos közéleti személyiségekkel válthat néhány keresetlen szót közös ügyeinkről.