A gombák összetéveszthetőségéről / 12.A korallgombák /2./

2023. augusztus 10., csütörtök, Család

A magyar népnyelv elsősorban más gombára, a korallgombák több fajára használta, használja a szarvasgomba elnevezést, mert ezek formája nagyon emlékeztet a szarvas agancsára.

  • Rózsáságú és cifra korallgomba.  A szerző felvétele
    Rózsáságú és cifra korallgomba. A szerző felvétele

Már Clusius e névvel utal a Dunántúlon ekképp nevezett Ramaria fajra: Szarwas gomba, Ramaria botrytis. Valóban föld alatti gombára utal viszont a név majd’ két évszázaddal később Benkő Józsefnél: Szarvasgomba (ro. Burete cerbilor, Elaphomyces granulatus).

Valószínűleg sehol nincs annyi nevük a korallgombáknak, mint a székelyeknél. Háromszéki népi neveik: csirkegomba, csirkeláb, csürke­gomba, csürkeláb, fosatógomba, fososgomba, gyomorgomba, kakasgomba, kakastaré(j), seprűgomba, seprűláb, úrigomba, úriróka, úriróska.

Szó volt róla, hogy általában a sárga és a rózsáságú korallgombának egy a neve, de azért van pár olyan népi név, mely csak egyikre vagy másikra vonatkozik.

Kifejezetten a rózsáságú korallgombára vonatkozó népi nevek (legalábbis helyenként): csíkgomba (Gömör), mogyorófaalla (Őriszentpéter, Őrség), parlaggomba (Udvarhelyszék, régebbi adat), rózsásszarvasgomba (Bükkös, Baranya), úrigomba (Háromszék, régebbi adat), piros petrezselyemgomba (Mátra vidéke).

Kifejezetten a sárga korallgombára vonatkozó népi nevek: lasagomba (Háromszék, régebbi adat; Murokország), kisasszonygomba (Brassó, Szászföld, régebbi adat), úriróka (Nyárádmente).

Hadd ajánljak végül egy hagyományos elkészítési módot a két kedvenc korallgombánkhoz:

Hagymát dunsztolok, s bele a megtisztított gombát, és savanyúmártással eresztem fel, csak ecet, víz, só kerül még belé. (P. C. É., Csinód, Úz-völgy)

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-08-10: Család - :

Függőségek (Személyes)

Neked mi az a dolog, ami nagyon kell? Mire van feltétlenül szükséged? Mihez ragaszkodsz a legjobban? Mit akarsz mindenáron megszerezni, vagy mibe kapaszkodnál leginkább, hogy megtartsd?
2023-08-10: Család - :

Aszalványmoly a kamrában

Kedves ismerősöm keresett fel gyufásdobozba gyűjtött, igen apró testű molylepkékkel, arra kérve, hogy határozzam meg és javasoljak pusztításukra alkalmas vegyszert. Miután az eléggé összetört állapotban lévő 3–4 mm-es lepkéket egy összetéveszthetetlen szárnyrajzolat alapján felismertem, arra gondoltam, hogy mivel más olvasóink is találkozhattak ezzel a károsító rovarral, megírnám, mi a teendő előfordulásuk esetén.