Öt nap SIC Feszt Árkoson

2023. augusztus 11., péntek, Közélet

Harmadik alkalommal ad otthont az árkosi Szentkereszty-kastély parkja és kertje a SIC Fesztnek, melyet a szervezők a háromszéki fiatalok első fesztiválélményének szánnak. Szerdától vasárnapig ismert előadók fellépéseivel, koncertekkel várják az érdeklődőket, a tematikus sátrak előadásain változatos témákat járnak körül a meghívottak, és nem marad el az igen népszerű családi nap sem, mely szombatra kínál tartalmas időtöltést gyermekeknek és szüleiknek. Idén folkudvar és táncház, kézműves hústermékek, borok, sajtok kóstolója is színesíti az ötnapos rendezvényt.

  • Koncert a SIC Feszten. Fotó: Facebook / SIC Feszt
    Koncert a SIC Feszten. Fotó: Facebook / SIC Feszt

A kilencedik kiadásához érkezett SIC Feszt nyitónapján, szerdán sokan készültek Árkosra, kora este igencsak forgalmas volt a településre vezető út, számos autó araszolt a falu bejárata felé, ahol rendőrök várták az érkezőket, az autókat az út menti füves területen, a temető mögötti részen kellett hagyni. Nagyon sokan választották viszont a közszállítást, a fesztivál idején a Sepsi Value Centre megállójából 17 órától kezdődően óránként indulnak járatok Árkosra. A délutáni megnyitót követően az erdélyi ifjúságról, gazdasági kihívásokról és túlélési stratégiákról folyt beszélgetés a sátrakban, 19 órától pedig egymást váltották a fellépők a Sic Feszt színpadán. A tegnapi előadás középpontjában az itthon vállalkozást indító fiatalok álltak, ma pedig Tompa Krisztián motorversenyzővel lehet találkozni, szó lesz a digitalizált élet okozta magányról, és panelbeszélgetést is tartanak Az intelligens tanulás forradalma címmel. Szombaton a kis- és középvállalkozások kapcsán a pályázati erőforrások témáját járják körül, illetve a napenergia és az e-mobilitás kérdéskörét is érintik a tematikus beszélgetések keretében. A Folkudvarban gyermekeket és felnőtteket egyaránt táncházba várnak. A vasárnap délutáni beszélgetés meghívottja Zsidó Szabolcs dietetikus, aki a gyors fogyás mítoszairól és tévhitekről osztja meg gondolatait, a folkudvar kínálata pedig népzenei koncerttel és táncházzal zárul.  

A SIC Feszt népszerű családi napja szombaton 10 órától rajtol, délutánig számos érdekes foglalkozást kínálva a gyermekeknek, akiknek ezúttal Apróciát kell meghódítaniuk. A kaland során mintegy negyven hagyományos, kézműves, ügyességi, készség- és képességfejlesztő foglalkozást lehet majd kipróbálni. 11 órától a legkisebbeket várja mondókázással Dombay Imola, a Halvirág Bábszínház idén a Kőleves című bábjátékát hozza el a rendezvényre, Szabó Enikő pedig élőszavas mesemondással várja a gyermekeket, családokat. A Mozsikácska együttes gyermekkoncertje 16 órakor kezdődik, egy órával később pedig a Folker együttes tart mesefoglalkozással egybekötött gyerekkoncertet.

Akárcsak a korábbi években, a SIC Feszt számos koncerttel várja a fiatalokat a napokban, kiemelt fellépőik ByeAlex és a Slepp, a BSW, T. Danny, a Honeybeast, a Pogány Induló, és a szervezők tájékoztatása szerint nagy élő koncerttel jelentkezik az idei fesztiválon Korda György és Balázs Klári.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-08-11: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kerti mozi Sepsiszentgyörgyön

Ha nyár, akkor szabadtéri program: ebben a hónapban minden szerda este kerti mozira várja az érdeklődőket a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház.
2023-08-11: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Könyvelői és más szempontok

A tervezettnél jóval nagyobb költségvetési hiány csökkentésére irányuló Ciolacu–Boloș-csomag ellenzői (mert bárhogy füstölög a liberális párt, pénzügyminiszterük nem határolódott el a kormányfő mindenkire lesújtó elképzeléseitől) gyakran elmondják, hogy nem lehet „könyvelői szempontok” szerint dönteni a megszorításokról. De a könyvelés nem ördögtől való: a számok segíthetnek tisztábban látni és jobban dönteni.