Könyvelői és más szempontok

2023. augusztus 11., péntek, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

A tervezettnél jóval nagyobb költségvetési hiány csökkentésére irányuló Ciolacu–Boloș-csomag ellenzői (mert bárhogy füstölög a liberális párt, pénzügyminiszterük nem határolódott el a kormányfő mindenkire lesújtó elképzeléseitől) gyakran elmondják, hogy nem lehet „könyvelői szempontok” szerint dönteni a megszorításokról. De a könyvelés nem ördögtől való: a számok segíthetnek tisztábban látni és jobban dönteni.

Nálunk azonban nem ez a cél: hiába lehet tudni, hogy milyen eszközökkel állítható vissza a költségvetési egyensúly, ha a speciális nyugdíjak eltörlése és a tékozlás megszüntetése a kormányon levőknek nem tetszik. Ezért próbálnak másokról (a magánszféráról, a művelődésről, sportról, helyhatóságokról) lenyúzni még egy-két rend bőrt. Ezek azonban inkább kommunista, mint könyvelői beidegződések, amelyeket a szociáldemokraták máig nem vetkőztek le. Még mindig nem értik, hogy a kultúrán való spórlással nem menthető meg egy gazdaságilag életképtelen rendszer.

A mostani takarékoskodási lázban újra felmerült az ország közigazgatási átszervezése is, amire ugyan nincs politikai akarat, de néha azért elbeszélgetnek róla; korábban a fejlődés nevében akarták újraszabni a megyéket (és szétszabdalni Székelyföldet), újabban a fenntarthatóság a jelszó. Megint „könyvelői szempontokra” hivatkoznak, azokra a kimutatásokra, amelyek szerint a jelenlegi önkormányzatok 96 százaléka állami támogatásra szorul, magyarán többet költ, mint amennyit begyűjt. Ha tehát összevonnák a kis, anyagilag gyengén álló közigazgatási egységeket (ehhez alkotmánymódosításra sincs szükség, mint a sokat ígért régiósításhoz), akkor mondjuk feleannyi polgármesteri hivatalt kellene eltartani. Ez elég jól hangzik a túlduzzasztott adminisztrációtól nyögő Romániában, de rögtön az ország legnagyobb településénél zörögni kezd, hiszen maga a főváros is kap pénzt az állami költségvetésből (többek között a metró működtetésére), dacára annak, hogy bevételei magasabbak, mint a moldvai megyéké összesen. S akkor kihez csatoljuk Bukarestet? Ahol brutális gondok vannak a fűtéssel, meleg vízzel, a hulladékgazdálkodással, a felszíni közlekedéssel, az ivóvíz és a levegő minőségével – gyakorlatilag minden közszolgáltatással, ami élhetővé tesz egy várost, mert polgármesterei mindig mással foglalkoztak. Gabriela Firea többet költött városdíszekre, mint az infrastruktúrára, és egész sereg semmittevő önkormányzati céget-intézményt hozott létre vazallusai számára. Pártelnöke, Marcel Ciolacu bizonyára ebből indult ki, amikor az önkormányzatoknál megtakarítható kiadásokra gondolt. Pedig seperhetne a kormány háza táján is: a kormányközeli televény melegéből is, akár a gombák, ütik fel fejüket új meg új hivatalok; érvényesíthetne néhány könyvelői szempontot itt is, ha már az államcsőd elkerülése a cél.

Esetleg szétnézhetne a világban, tanulhatna valamit a hatékony közigazgatásról. Például Svájctól, ahol létezik 1,3 milliós és alig 15 ezer lakosú kanton is. Ijesztő lehet az egységes nemzetállam hívei számára, hogy mind a 26 kanton önálló (legyen kicsi vagy nagy), és saját alkotmánya van, de ott a jólét nem csupán a kiváltságosoknak jár. Ez kellene hogy legyen a legfőbb szempont Romániában is.

 

Borítókép: Tudor Benga brassói képviselő (USR) idén májusban benyújtott átszervezési javaslata. A megyék összevonásához sem kell alkotmányt módosítani. Fotó: Facebook / Tudor Benga

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2267
szavazógép
2023-08-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Öt nap SIC Feszt Árkoson

Harmadik alkalommal ad otthont az árkosi Szentkereszty-kastély parkja és kertje a SIC Fesztnek, melyet a szervezők a háromszéki fiatalok első fesztiválélményének szánnak. Szerdától vasárnapig ismert előadók fellépéseivel, koncertekkel várják az érdeklődőket, a tematikus sátrak előadásain változatos témákat járnak körül a meghívottak, és nem marad el az igen népszerű családi nap sem, mely szombatra kínál tartalmas időtöltést gyermekeknek és szüleiknek. Idén folkudvar és táncház, kézműves hústermékek, borok, sajtok kóstolója is színesíti az ötnapos rendezvényt.
2023-08-11: Közélet - :

Nagycsaládosok közösségerősítő tábora

Szeretetbe kapaszkodva mottóval második alkalommal szervezett tábort megyeszékhelyi és környékbeli nagycsaládosoknak a középajtai Fűzi halastónál a Bölcső és Vár Egyesület. A Bucsi Zsolt Tamás vártemplomi lelkész kezdeményezte Nagycsaládosok Oázisa mozgalom július végi rendezvényéhez 25 család és több mint 90 gyermek csatlakozott.