PótérettségiMegérte fellebbezni

2023. augusztus 31., csütörtök, Közélet

A pótérettségin megóvott száznyolcvanhárom dolgozat újrajavítása után kilencvenhárom esetben jegyet emeltek, hetvennyolc dolgozatra kisebb jegyet adtak a korábbinál, tizenegy érettségizőnek a fellebbezés eredményeként sikerült a vizsgája. A végső eredmény: a 349 vizsgázóból hatvannyolcan (19,48 százalék) tették le az érettségit az augusztusi vizsgaidőszakban.

  • A Berde-iskolában tartották a pótérettségit. Albert Levente felvétele
    A Berde-iskolában tartották a pótérettségit. Albert Levente felvétele

Legtöbben, 43-an a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolából jelentkeztek, de csupán hárman érték el a hatos átlagot. Egyformán 33-an vizsgáztak a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumból és a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskolából, előbbiből négyen, utóbbiból hárman érettségiztek sikeresen. Leggyengébben a kézdivásárhelyi Gábor Áron Szakközépiskola huszonnyolc jelentkezője vizsgázott, egyikük sem érte el az átmenő küszöböt.

A pótérettségin közel azonos az idei és a korábbi végzősök eredménye, 19,70 százalék, illetve 18,75 százalék, valamint a nappali és az esti tagozatosok teljesítménye, 19,20 százalék, illetve 20 százalék. A nyári vizsgaidőszakhoz hasonlóan a pótérettségin is román nyelv és irodalomból a legalacsonyabb (24,23 százalék) az átmenési arány, ebből a tárgyból vizsgáztak a legtöbben, 293-an. Magyar nyelv és irodalomból 71-en vettek részt a pótérettségin, a szaknak megfelelő kötelező, illetve a szabadon választott tantárgyból 131-en, illetve 170-en vizsgáztak.

Érdemes áttekinteni az idei végzősök eredményeit a tanév eleji létszámhoz viszonyítva: 1248 nappali és esti tagozatos diákból közel 200-an nem vettek részt az érettségin egyik vizsgaidőszakban sem, több mint 200-an sikertelenül próbálkoztak, és 800-an szerezték meg az érettségi oklevelet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2023-08-31: Közélet - Bartos Lóránt:

Pénz a bölcsőde építésére (Kézdivásárhely)

Rendkívüli tanácsülést tartottak tegnap Kézdivásárhelyen, melyen a városatyák elfogadták a város költségvetésének módosítását. A büdzsé bevételi oldalát azért módosították, mert a kormány pénzt utalt át az új bölcsődénél folyó munkálatok kifizetésére.
2023-08-31: Közélet - Bartos Lóránt:

A régi kaszárnya belső udvara is alakul (Kézdivásárhely)

Egyre jobban látszik, mennyire szép épület lesz a kézdivásárhelyi egykori Székely Katonanevelde: most már az épület külső részén is sok helyre felkerült a végleges festés, néhány helyen még a vakolás zajlik. A belső udvarban csak a területrendezés maradt hátra.