KézdivásárhelyA régi kaszárnya belső udvara is alakul

2023. augusztus 31., csütörtök, Közélet

Egyre jobban látszik, mennyire szép épület lesz a kézdivásárhelyi egykori Székely Katonanevelde: most már az épület külső részén is sok helyre felkerült a végleges festés, néhány helyen még a vakolás zajlik. A belső udvarban csak a területrendezés maradt hátra.

  • A belső udvar kisebb koncertek és előadások szervezésére lesz alkalmas. A szerző felvétele
    A belső udvar kisebb koncertek és előadások szervezésére lesz alkalmas. A szerző felvétele

Az épület európai uniós forrásokból újul meg, egy kombinált pályázat révén, ami a Dac-tó szabadidőközponttá való átalakítását is lehetővé teszi.

A felújítást végző Conico Rt. szemlátomást a munka nagy részén túl van, hiszen romos falak most már sehol sem látszanak. Ahol szükséges volt, a falakat megerősítették, a vakolatot mindenhol felhordták, beszerelték a fűtésrendszer elemeit, kialakították a villanyhálózatot, a mosdók, pincék már sejtetik a végső formát, a padlót pedig kőlapok borítják.

A belső udvaron a falak le vannak meszelve, úgy tűnik, hogy ott már csak a terület rendezése maradt hátra. Az épület külső részén zajlik a jobboldali timpanonban lévő falfestmény restaurálása, a vakolás és meszelés a Vasút utcai részen, illetve az ingatlan hátsó traktusánál, mely a 30-as udvartérben található.

Domokos Kinga munkálatot felügyelő építőmérnök érdeklődésünkre néhány adattal érzékeltette az épület méretét: 1100 négyzetméter felületre került kőpadló, a külső festés pedig 3300 négyzetméteren zajlik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2023-08-31: Közélet - Fekete Réka:

Megérte fellebbezni (Pótérettségi)

A pótérettségin megóvott száznyolcvanhárom dolgozat újrajavítása után kilencvenhárom esetben jegyet emeltek, hetvennyolc dolgozatra kisebb jegyet adtak a korábbinál, tizenegy érettségizőnek a fellebbezés eredményeként sikerült a vizsgája. A végső eredmény: a 349 vizsgázóból hatvannyolcan (19,48 százalék) tették le az érettségit az augusztusi vizsgaidőszakban.
2023-08-31: Közélet - Fekete Réka:

Új igazgatók az új tanévben

Lemondott tisztségéről Sebestyén-Lázár Enikő, aki három év megszakítással tíz éven keresztül volt igazgatója a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumnak, ezen kívül igazgatóváltás lesz egy kézdivásárhelyi és egy bodzafordulói iskolában, valamint egy kovásznai óvodában.