Sepsi Tabakó FesztiválPróbálják a látószögeket és a perspektívákat tágítani

2023. augusztus 31., csütörtök, Közélet

A sepsiszentgyörgyi egykori dohánygyárban ma kezdődik a Sepsi Tabakó Fesztivál második kiadása. A szervezők szombatig több mint ötven fellépőt és mintegy hatvan programpontot ígérnek a nyár utolsó nagy erdélyi buliján. A rendezvényről Vargha Fruzsinával, Sepsiszentgyörgy alpolgármesterével beszélgettünk.

  • Fotó: Facebook / Vargha Fruzsina
    Fotó: Facebook / Vargha Fruzsina

– Miben lesz más a Sepsi Tabakó Fesztivál második kiadása? Korábban említette, hogy három téren szeretnének megújulni: a helyszín, a programszervező-koordinátorok száma és az önkéntesek célzott toborzása. Sikerült az elmúlt hónapokban ezt kivitelezni?
– Sikerült megvalósítani a kitűzött újításokat. Lebontottunk néhány épületet, ezáltal egy nagyobb térben fogadhatjuk az embereket. Az önkéntesbázisnak és a különböző szervezőirodáknak idén az épület ad otthont, mivel sok helyiség kiürült. A tavalyi podcast helyszín ezúttal irodalmi kávéháznak biztosít helyszínt, ami a fesztiválsétány egyik központja lesz. A kemping nem két külön helyen működik, hanem a bejárat jobb oldalán, így a sátorozók által tavaly használt terület idén chill zone lesz, amelyet az esti és éjszakai időszakban a szárnyaikat bontogató lemezlovasok uralhatnak. 244 önkéntest toboroztunk, célzottan 16 évnél idősebbeket kerestünk. Határozottabbak voltunk idén olyan szempontból, hogy az elő- és az utómunkálatokban külön csapatok segítenek. Mivel a Komitátusz partnerünk, így vidéki ifjúsági és civil szervezeteket aktívabban mozgathattunk meg. A koordinátorok egy része sepsiszentgyörgyi, a másik fele a kolozsvári szervezőcsapatból került ki, az elmúlt egy évben bebizonyosodott, hogy gördülékenyen és hatékonyan dolgozunk együtt.

– Többször kiemelték, hogy a Sepsi Tabakó Fesztivál nem csak koncerteket és bulikat jelent, hanem egy tudásalapú ifjúsági rendezvény, ahol a panelbeszélgetések is fontosak. Ezúttal is minőségi időtöltésre számíthatnak a fesztiválozók?
– Idén huszonhat panelbeszélgetésen vehetnek részt az érdeklődök, ezek két helyszínen zajlanak. A tavalyi tapasztalatok alapján úgy döntöttünk, hogy az első nap nem lesz annyira telített szakmai beszélgetésekkel, mivel tavaly a nyitónapon sokan a regisztrációval voltak elfoglalva, feltérképezték a teret, így akadtak olyan érdekes előadások, amelyekre kevesen jutottak el. Ebben az évben az Üzemszünet helyszínén szerveztünk olyan kerekasz­tal-beszélgetéseket, amelyek kötetlenebb hangvételűek, illetve a közönség és az előadó egy körben foglal helyet, workshopra emlékeztető gyakorlati témák kerülnek terítékre.

– Tavaly több mint 21 ezer fesztiválozó látogatott el a dohánygyárba. Hogy állnak a jegy- és bérletértékesítéssel?
– Tavaly kevesebb jegyet és bérletet sikerült eladni elővételben, mint idén. Az időjárás befolyásoló tényező, valamint az is rendkívül fontos, hogy a fellépők mennyire képesek megmozgatni az embereket. A napi jegyek tavalyhoz hasonlóan várhatóan idén is szép számban találnak gazdára a nyitónapot követően. Az időjárás függvényében igyekeztünk minden forgatókönyvre felkészülni, a lehető leginkább akadály- és a sármentessé tenni a területet. Az volt a célunk, hogy több fesztiválozónk legyen, mint tavaly, és úgy néz ki, ez sikerül, ezáltal pedig lemérhetjük, mennyire van igény erre a fesztiválra, és a város mennyire van ráhangolódva egy ilyen típusú rendezvényre. Tagadhatatlanul érződik, hogy rengeteg esemény van a városban és Erdélyben, egyre több ifjúságnak dedikált nagyszabású programot szerveznek a környéken. Szeretnénk tudatosítani, hogy a Tabakó Fesztivál nemcsak a szórakoztatásért van, hanem próbáljuk a látószögeket és a perspektívákat tágítani többek között az identitás, a globalizáció és a geopolitika kérdéskörét érintve.

– Miért érezték szükségét ennek a fesztiválnak, hiszen Erdélyben számos hasonló rendezvény van, amelyek közül a háromszéki és székelyföldi fiatalok választhatnak?
– 2021-ben az ifjúsági konzultáció során kiderült, hogy az érintettek úgy érzik, a városban nincs elég szórakozási lehetőség. Egy önkormányzat kocsmát és bulizóhelyet nem nyithat, ezért az a döntés született, hogy néhány napig teret adunk egy minőségi programkínálatot biztosító fesztiválnak. Nem voltam meggyőződve, hogy feltétlenül fesztiválban kell gondolkodnunk, viszont ezáltal hamar vissza tudtuk csatlakoztatni a város vérkeringésébe a dohánygyárat, amely egy generációs tér a városlakók számára. A visszajelzések alapján úgy tűnt, van rá igény, illetve az idei jegyeladások is arra mutatnak, hogy a fiatalok szeretik a Tabakó Fesztivált, ezért nem bánom, hogy ebbe az irányba mozdultunk.

– A Sepsi Tabakó Fesztivál kapott hideget és meleget egyaránt. A negatív véleményeket milyen módon próbálják hasznosítani?
– Örülök minden mosolygó embernek, aki a következő három napban megfordul a dohánygyár udvarán. Nyilvánvaló, hogy különböző véleményekkel kerestek meg minket, az építő jellegű kritikákkal van értelme foglalkozni, ezeket felhasználva javíthatunk a szervezésen. A közösségi oldalakon megjelenő negatív hozzászólások nagy része olyan személyektől érkezett, akik oda sem mentek a fesztiválra. A Tabakó Fesztivál szervezésével senki békéjét nem akarjuk megzavarni, ezért is ajánljuk fel a lakossági jegyeket a környéken élőknek. Tavaly csendháborításért nem jelentettek fel, reméljük, idén sem lesz probléma.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2023-08-31: Máról holnapra - Farkas Réka:

Brüsszel nem enged, még többet követel

Míg körmükre égett a gyertya, addig halogatta az Európai Unió előtt vállalt reformok teljesítését a román kormány, most pedig könyörgéssel próbálnak némi engedményt kicsikarni.
2023-08-31: Közélet - Bodor János:

Rajtol a városünnep, elmarad az autóverseny (Kovászna)

A huszonnegyedik kovásznai városnapok első műsorszámára ma este hat órakor a Kádár László Képtárban kerül sor, ahol dr. Kányádi Iréne művészettörténész, a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékének adjunktusa megnyitja Lovadi Kinga nagyváradi képzőművész egyéni tárlatát. A rendezvénysorozat hivatalos megnyitóját holnap 18 órakor tartja Gyerő József polgármester a főtéri színpadon. A beharangozott autóverseny megszervezését az illetékes szövetség biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezte, ezért a megmérettetés elmarad.