Cioloș: Romániának élnie kell vétójogával

2023. szeptember 14., csütörtök, Belföld

A schengeni csatlakozás kérdésének megoldásáig Romániának élnie kellene vétójogával minden olyan uniós ügyben, amelyben egyöntetű szavazásra van szükség – vélekedett a REPER európai parlamenti képviselője, Dacian Cioloş.

  • Fotó: Facebook / Dacian Cioloș
    Fotó: Facebook / Dacian Cioloș

A politikus az Európai Bizottság (EB) elnökének éves helyzetértékelő beszédét követően tartott sajtótájékoztatót tegnap Strasbourg­ban. Ursula von der Leyen beszédében egyebek mellett azt mondta, Románia és Bulgária bebizonyította, hogy a schengeni övezetben van a helyük, és a két ország haladéktalan befogadása mellett foglalt állást.

Dacian Cioloş rámutatott: „Románia nem tehet úgy, mintha semmi sem történt volna”, miután Ausztria „indokolatlanul és az Európai Unió szerződéseiben foglaltakkal szembemenve” megvétózta Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. Úgy véli, ez nem pusztán „kétoldalú ügy” Románia és Ausztria vagy Bulgária és Ausztria között, és szerinte a schengeni csatlakozás kérdésének megoldásáig Romániának élnie kellene vétójogával minden olyan uniós ügyben, amelyben egyöntetű szavazásra van szükség. „Románia megteheti ezt. Tud keményen játszani, és keményen is kell játszania, mert európai, román és bolgár polgárok jogairól van szó” – fogalmazott.

Az EP-képviselő hozzátette, levelet intézett Klaus Iohannis államfőhöz, Nicolae Ciucă szenátusi elnökhöz és Marcel Ciolacu miniszterelnökhöz, akiktől „határozott kiállást” kért a téma kapcsán az elnök és a kormány részéről az Európai Tanácsban. „Az év végéig meg kell oldani ezt a problémát, ellenkező esetben legalább két, de akár három évre is teljesen bezárulhat a lehetőségek ablaka” – nyomatékosította.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 547
szavazógép
2023-09-14: Belföld - :

Újabb dróndarabok estek román területre

Újabb, dróndaraboknak tűnő tárgyak estek román területre az ukrán folyami kikötőket ért kedd éjszakai légitámadások alkalmával a Tulcea megyei Nufărul és Victoria község közötti térségben – közölte tegnap a védelmi minisztérium. Marcel Ciolcau miniszterelnök nyugalomra intette a lakosságot, a külügyminisztérium pedig jelezte, hogy bekéreti az orosz diplomáciai képviselet vezetőjét. 
2023-09-14: Belföld - :

Hírsaláta

KÜLÖNLEGES UTCAAVATÓ. A Clujul Civic/Civil Kolozsvár nevű Facebook-csoport kezdeményezésére a város polgármestere nélkül avatták fel a lakosok a kolozsvári Egyetem utcát: szalagot vágtak, gyermekpezsgőt bontottak, hogy méltóképp megünnepeljék az utca munkálatainak „befejezését”. A megmozdulással a civilek a városban elhúzódó köztéri munkálatokra kívánták felhívni a lakosság figyelmét, egyben rávilágítva a köztérrendezési projektek hibáira.