Humor és filozófia

2023. szeptember 18., hétfő, Közélet

Kezdek félni attól, hogy bármit is megírjak – mondta Mihai Radu író a 9. pulzArt kortárs összművészeti fesztivál első irodalmi rendezvényén, a Tamási Áron Színház előcsarnokában tartott közönségtalálkozón.

  • Mihai Radu és Szőcs Imre. Fotó: Kristó-Gothárd Hunor
    Mihai Radu és Szőcs Imre. Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Mihai Radu félelme abból fakad, hogy a Contaminare című – magyarul Átszivárgás címmel jelent meg Szőcs Imre műfordító tolmácsolásában, aki a péntek délutáni rendezvényen Mihai Radu beszélgetőtársa is volt – regényének cselekménye a valóságban is bekövetkezett az elmúlt éveket meghatározó világjárvány formájában. Persze, ez a félelem csak kismértékben valós, Mihai Radu ugyanis humorral és nagy adag szarkazmussal közelít az élethez, amire meg is van minden oka: filozófiai végzettséggel újságíróként dolgozik („mert meg is kell élni valamiből”), huszonegy évnyi szakmai tapasztalatát pedig így foglalta össze: vagy megőrülsz és elmész ebből az országból, vagy megtalálod a magad külön helyét-szerepét benne. Ő az utóbbit választotta, de alaposan kiismerve magát az őt körülvevő világban, a történések humoros megközelítésében látja a továbblépés lehetőségét. A humor túloz, elferdíti azokat a történeteket, amelyeket normálisaknak tartunk, de valójában nagyon is abszurdak. Ez a kiindulópontja Mihai Radu újságírói és írói tevékenységének – no meg a filozofálás, hiszen azt sem tagadhatja meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1505
szavazógép
2023-09-18: Közélet - Albert Levente:

Szuszogó tank

Narancssárga tank fogadja a Magma Kortárs Kiállítótér nagytermébe belépőt: Lea Rasovszky fiatal bukaresti képzőművész alkotása.
2023-09-18: Közélet - :

A székely fazekasságról Budapesten

A székely fazekasság kulturális irányzatairól tartott előadást dr. Szőcsné Gazda Enikő, a Székely Nemzeti Múzeum néprajzos muzeológusa a Magyar Nemzeti Múzeum által szeptember 4–9. között szervezett Arbeitskreis für Keramikforschung 55. nemzetközi konferencián.