EnergiaiparA Neptun Deep és a schengeni határ

2023. szeptember 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Marcel Ciolacu kormányfő Románia schengeni csatlakozásával hozta összefüggésbe azoknak az igényeknek a rendezését, amelyeket az osztrák OMV-csoport támasztott Romániával szemben a Neptun Deep fekete-tengeri földgázprojekttel kapcsolatban.

  • Marcel Ciolacu az OMV-csoport küldöttségével. Fotó: gov.ro
    Marcel Ciolacu az OMV-csoport küldöttségével. Fotó: gov.ro

Marcel Ciolacu hivatalában fogadta az OMV-csoport Alfred Stern vezérigazgató vezette küldöttségét. A találkozóról kiadott kormányközlemény szerint a román állam „teljes eltökéltséggel” támogatja a projektet, amelyet az osztrák OMV a hazai Romgaz állami energiavállalattal közösen, mintegy 4 milliárd eurós beruházással valósít meg a Fekete-tenger egy Romániához tartozó, százmilliárd köbméternyi földgáztartalékkal rendelkező térségében.

A közlemény szerint Ciolacu a találkozón rámutatott: az országa legfontosabb energetikai beruházása ez, amely fontos szereplővé teszi Romániát az európai energetikai piacon, hiszen a mélytengeri lelőhelyen akkora földgázkészlet található, amellyel csaknem tíz évig fedezni lehetne a teljes hazai fogyasztást. A miniszterelnök ugyanakkor kifejezte reményét, hogy Karl Nehammer osztrák kancellár „teljességgel megalapozatlan” ellenkezése Románia schengeni csatlakozását illetően nem fogja kedvezőtlenül érinteni az OMV romániai megítélését, mert az egyik félnek sem lenne jó. „Az offshore-törvény jelenlegi formájára alapozva továbbra is támogatjuk a Neptun Deep projektet, és továbbra is érvelni fogunk Románia schengeni tagfelvétele mellett, adott esetben az európai bíróságon, ha Ausztria nem változtat álláspontján” – idézte Ciolacut a kormány közleménye.

A G4Media.ro hírportál szerint a megbeszélésen Ciolacu azt kérte az OMV vezérigazgatójától: vesse latba „gazdasági befolyását” az osztrák kancellárnál Románia schengeni tagfelvétele érdekében, mert „abban a légkörben, amelyet Nehammer vétója teremtett”, nem lehet az offshore-törvény módosítását napirendre tűzni Romániában. A lap felidézte, hogy az OMV júniusban a párizsi székhelyű Nemzetközi Kereskedelemi Kamara (ICC) által működtetett Nemzetközi Választottbíróságnál emelt panaszt a román offshore-törvény ellen, amely lehetővé teszi, hogy a bukaresti kormány ideiglenesen korlátozza a tengeri lelőhelyekről kitermelt energiahordozók szabad értékesítését és árát, ha ezt a beavatkozást a lakossági távhőszolgáltatás biztosítása vagy Románia uniós „szolidaritási kötelezettségeinek” teljesítése szükségessé teszi.

A hazai média szerint egyébként az OMV vezérigazgatója az offshore-­törvény módosítása és az energiavállalat extraprofitjára kivetett külön­adó csökkentése reményében kért találkozót a román miniszterelnöktől, de üres kézzel távozott.

Mint ismeretes, Ciolacu már pénteken megüzente az osztrák kancellárnak, hogy kártérítési pert indít Ausztria ellen, ha a bécsi kormány ismét megvétózza Románia felvételét a schengeni térségbe. Nehammer azonban jelezte: kitart azon álláspontja mellett, hogy nem esedékes a bővítés mindaddig, amíg a külső határok védelme nem működik.

A román kormányfő egy másik sajtónyilatkozatában felvetette: ha Ausztria annyira működésképtelennek tartja a belső határellenőrzés nélküli rendszert, „semmi kifogása az ellen, hogy kilépjen belőle és szögesdrótokkal bástyázza körül magát”. A többi tagország – immár Romániát is beleértve – meg fogja találni a kiutat a schengeni térség gondjaira – vélekedett Marcel Ciolacu. (MTI–Fer-)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1201
szavazógép
2023-09-20: Pénz, piac, vállalkozás - :

Egy átverés rövid története (Pénzügyi befektetések)

Az alábbi történet – amely nem egy sajnos immár szokványos és könnyen átlátható „lépre csalás” a világháló valamelyik bugyrában, hanem jól szervezett nemzetközi bűnszervezet „munkája” – azt igazolja, hogy a pénzügyi befektetések nem kevés kockázattal járnak. Főként, ha magas nyereséget ígérnek. Az extrahozamnál pedig – bármennyire is kecsegtető, és a „marketingeszközök” bármennyire is meggyőzőek – érdemes azonnal gyanút fogni. A pórul járt „ügyfél” neve elhallgatását kérve írta meg a folyamatot mások, mindannyiunk okulására. (Fer-)
2023-09-20: Riport - Fekete Réka:

Húszéves a zabolai csángó múzeum

A zabolai származású Pozsony Ferenc, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének tanára, a Magyar Tudományos Akadémia tagja azok közé az erdélyi néprajzkutatók közé tartozik, akik az egymás mellett élő népcsoportok kultúráját is vizsgálja a sajátjával párhuzamosan. A szüleitől örökölt családi portán húsz esztendővel ezelőtt alapított Csángó Múzeum két évtizedes működése alatt is ezt a sokszínűséget kutatta. E munkában elsőbbséget élvezett a moldvai csángó tárgyi, viseleti örökség gyűjtése, megőrzése és ennek a kultúrának a széles körű megismertetése, tanítása – fogalmazták meg a zabolai Csángó Múzeum fennállásának 20. évfordulója alkalmából szeptember 16-án tartott ünnepségre meghívott felszólalók.