Egy rendhagyó tanévkezdés

2023. szeptember 20., szerda, Emlékezet

1959. szeptember 15-én Marosvásárhelyen tartotta a kommunista hatalom azt a tanévnyitót, amelynek példaadó szerepet szánt az ország valamennyi iskolája számára. Az elítélendő példát hat tanár és öt diák szolgáltatta, valamennyien a csíkszeredai Vegyes Líceum tanárai és utolsó éves diákjai. Ezt már megelőzte a ballagás és kicsengetési tabló betiltása. Utóbbit később „pótolták”, de hiányoznak róla a „bűnös” tanárok és diákok...

  • A Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékháza Sepsiszentgyörgyön. Szekeres Attila felvétele
    A Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékháza Sepsiszentgyörgyön. Szekeres Attila felvétele

Ama tanévnyitón a Kolozsvárról kirendelt katonai ügyész hangsúlyozta kellően elítélő szavakkal a rossz példát. A vádindítványt Fábián Márton belügyi (securitatés) százados (căpitan) vizsgálótiszt nyújtotta be, részletesen leírva benne „bűnös” cselekedeteinket, amelyek rossz irányban befolyásolták a csíkszeredai Vegyes Líceum légkörét, kiemelve valamennyi vádlott szerepét.

A fővádlott („akinek apja is börtönviselt, reakciós személy”) Puskás Attila, miután elfoglalta a természetrajz katedrát (1955-ben), megkezdte romboló tevékenységét. „A nacionalizmus a burzsoázia ideológiai és politikai fegyvere” – vezette fel Fábián a csoport, de mindenekelőtt Puskás Attila bűnét, akinek a nacionalizmus és a sovinizmus terjesztésével sikerült megfertőznie öt verselő diákot is; ők Sántha Imre vezetésével ellenséges tartalmú verseket „szerkesztettek” és terjesztettek. A vádlottakat a tárgyalás előtt sorba állították. Ekkor tudtuk meg a „bűnösség” sorrendjét is. Íme: Puskás Attila (fővádlott), Bereczk Lajos (aligazgató), Lőrinczi János (osztályfőnök), Palczer Károly (osztályfőnök), Kovács Gyula (pótosztályfőnök), Kovács Dénes (a magyar forradalom újságját behozta, olvasásra kölcsönözte). Az öt diák, köztük a verselők: Sántha Imre (verselő), Vorzsák János (verselő), Szőcs László (verselő), Zsók László (a verses füzet átadója), János László (brassói diák).
Természetesen a vizsgáló tiszteknek (többen is voltak) olyan vádakkal kellett kirukkolni, amelyek elég súlyosak voltak a kiszabandó ítéletekhez. (A fővádlott 20 évet, Palczer Károly 15 évet, a többi vádlott 10 év alatti börtönbüntetést kapott.)

A perben minden vádlottnak volt védőügyvédje (nekem Kapcza Imre, kolozsvári jó ismerőse édesapámnak), ám ha ők a legcsekélyebb védő hangot felvették, Macskási bíró azonnal megfenyegette őket. Kedves olvasók, képzeljék el, hogy édesapám (aki az ügyvédem tanácsára nem volt jelen a tárgyalásokon) milyen érzéssel hallotta volna azt a vádat, hogy politikai múltja miatt jutott „ide” a fia...

A tizenegy vádlottból ma már csak négyen élünk, rajtam kívül három egykori diák: Kovács Gyula Székelyudvarhelyen, Vorzsák János Csíkszeredában és Zsók László Sepsiszentgyörgyön.

A csinált vádakkal elítéltek ugyan néhány év után, de jóval a rendszerváltás előtt (1964-ben vagy előbb) kiszabadultak, viszont a kommunizmus éveiben nagyon kellett vigyáznunk, hogy ne kerüljünk vissza. Besúgók állandó „ellenőrzése” alatt éltük életünket. Volt, aki megírta „rendelt” sorsát (jómagam és Palczer Károly), a többi szép csendben élte életét, egy ideig távol az emberi közösségektől; egyikünk egy baráti társaságban azt kérte, hogy ne beszéljenek jelenlétében rendszerellenesen, mert neki jelentenie kell. Gyászos idők voltak... Elmúltak? A bátrabbak megpróbálhatják a hiteles választ.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-09-20: Szabadidő - :

Ihaj, csuhaj káposzta! (Szabadtűzi főzőverseny Zabolán)

Folytatva a hagyományt, harmadik alkalommal gyűlt össze a hétvégén a zabolai Csipkésben az a gasztronómiai „nagycsalád”, melynek tagjai lelkesen térnek vissza évről évre, hogy a versenykiírásnak eleget téve elkészíthessék finomságai­kat a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola szervezésében zajlott szabadtűzi főzőversenyen.
2023-09-20: Szabadidő - :

Madarásztúrán (Madárvilág)

Közel két évtizede annak, hogy évente több alkalommal is madármegfigyelést végzünk az Uzon–Sepsimagyarós–Lisznyó útvonalon az uzoni Ambrus László madarász barátommal. Az évek során számos madárfajt figyeltünk meg ezen a szakaszon, és kerültek igazi ritkaságok szem elé, de a hétköznapi madarak látványa is mindig örömmel töltött el.