Ukrán gabonaimportCsalásra gyanakodnak a mezőgazdasági termelők

2023. szeptember 20., szerda, Belföld

Moldovai áruként érkezett Romániába az ukrán búza és repce – állítják a román mezőgazdasági termelők a kormányhoz eljuttatott, a Maszol.ro hírportál által tegnap idézett levelükben.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

„Bár azt mondták, hogy március 15. és szeptember 15. között betiltották az ukrán búza, az árpa, a repce, a napraforgó és a kukorica szállítását Romániába, Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába és Bulgáriába, az európai, az ukrán és a nemzeti hatóságok ezt nem tartották be, amit a statisztikai adatok bizonyítanak” – idézi a gazdáknak a kormányhoz intézett levelét a hírportál. Az országos statisztikai intézet (INS) adatai szerint ugyanis egyes, az ukrajnai tiltólistán szereplő mezőgazdasági termékekből a korábbinál sokkal nagyobb mennyiség érkezett Moldovából Romániába: májusban, amikor életbe lépett az ukrán exporttilalom, Románia 14,5 ezer tonna búzát importált a Moldovai Köztársaságból, júniusban pedig 14,9 ezer tonnát. 2022 áprilisában és májusában Románia egyáltalán nem importált búzát Moldovából, júniusban pedig mindössze 548 tonnát. Hasonló a helyzet a repcénél is: idén májusban 716 tonna repce érkezett Romániába a Pruton túli köztársaságból, júniusban pedig 1800 tonna. Egy évvel korábban a Moldovai Köztársaság még egyáltalán nem exportált repcét Romániába.

Levelükben a gazdálkodók megállapítják, hogy az illegális ukrán export árt a román mezőgazdaságnak, mivel az uniós minőségi szabványoknak nem megfelelő ukrán termékeket romániaiakkal vegyítik, majd román áruként küldik tovább külföldi megrendelőknek. „Ezzel a bevált partnerek bizalmának elvesztését kockáztatjuk” – olvasható a Maszol által idézett levélben.

A kormány egyelőre nem korlátozta az ukrán mezőgazdasági termékek importját, miután szeptember 15-én lejárt a Romániára, Magyarországra, Lengyelországra, Szlovákiára és Bulgáriára érvényes uniós tilalom. Marcel Ciolacu miniszterelnök hétfői bejelentése szerint Románia csak akkor hosszabbítja meg az ukrán mezőgazdasági termékek szeptember 15-én lejárt behozatali korlátozásait, ha ígéretei ellenére az ukrán fél újra próbálná indítani a Romániába irányuló exportot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2023-09-20: Belföld - :

Megemelkedett az új fertőzések száma (Koronavírus)

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn kijelentette, hogy körülbelül két hét múlva a koronavírusos esetek száma csökkenni fog, és a maszk viselését nem teszik újra kötelezővé. Mindezt annak kapcsán nyilatkozta a tárcavezető, hogy jelenleg naponta 2000 új fertőzéses esetet regisztrálnak.
2023-09-20: Közélet - Váry O. Péter:

A Budai Krónika és az öt faktor

Az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai Krónika megjelenésének 550. évfordulójára különleges kiadványt jelentetett meg az Országos Széchényi Könyvtár: a krónika hasonmás kiadása mellett a latin szöveg és annak javított magyar fordítása, illetve magyar és angol nyelvű kísérőkötet alkotja a csomagot – ennek bemutatására került sor múlt szerdán Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében.