Érzelmi kiürülést okoz az információáradat

2023. szeptember 21., csütörtök, Család

Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke szeptember 15-én a Budapesti Demográfiai Csúcs nyitó előadásában az emberi agy szerepéről beszélt a kulturális örökség átadásában, a tanulási képesség, valamint a kreativitás fejlesztésében. Hangsúlyozta, az egyre növekvő információáradat túlterheli az emberi agyat, aminek végső soron érzelmi kiürülés a következménye.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Freund Tamás kiemelten fontosnak nevezte, hogy a belső világunkban fel tudjuk idézni a külső impulzusokat. „Így lehet folyamatosan gazdagítani és fejleszteni a belső világunkat, így lehet bővíteni az emocionális gazdagságunkat, a motivációnkat, a morális sztenderdjeinket, illetve a kulturális tradícióinkat” – mondta, majd megállapította: „Ezzel szemben a mai világban a belső világunkat körülvevő feltételek miatt, az információáradatnak és a kommunikációs technológiáknak köszönhetően szegényül a belső világunk, illetve a külső impulzusok feldolgozása sekélyesebbé válik.” Az interneten való szörfölés során a motiváció és az emocionális attitűdök lassanként elhalványulnak, az ideiglenes memóriatár-terület el van árasztva emóciók nélküli információkkal. „Ez azt jelenti, hogy sem az emlékképek nem lesznek erősek, sem az eredeti gondolatok nem idézhetők vissza. A felületesség a tevékenységek mélységét károsítja, amelynek vége, hogy emocionálisan kiürül az egyén” – magyarázta.

Mint hangsúlyozta, az „információs túlárasztás” ellen az emberi agy minden lehetséges módon védekezik, s a kiüresedés elleni küzdelemben megjelennek a drogok, az alkohol és a depresszió. Ennek az információs nyomásnak a másik következménye, hogy egyre gyengébb, egyre szegényebb lesz a kulturális tradíció átadása a generációk között. (MTI–i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-09-21: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓK. Ma 18 órától kettős könyvbemutatót és író-olvasó találkozót tartanak Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Az erdélyi körúton lévő Hidas Judit íróval és Péntek Orsolya íróval, képzőművésszel Murányi Sándor Olivér író beszélget. ♦ Ugyanott szeptember 22-én, pénteken 17 órától könyvbemutatókkal egybekötött író-olvasó találkozóra kerül sor S. Király Béla politológussal és Garda Dezső történésszel. A szerzőkkel folytatott beszélgetés mellett bemutatják S. Király Béla Sárgamellényben (esszék, interjúk) és Garda Dezső A közbirtokosság és magyar nyelvű főiskolák. Képviselői tevékenységem a romániai magyar sajtóban (1997–2000) című köteteit.
2023-09-21: Család - :

Ízletes tőkegomba és fenyves sisakgomba (A gombák összetéveszthetőségéről / 13.)

Kevés olyan gomba van, mely annyira jellegzetes illatú, mint az ízletes tőkegomba (Kuehneromyces vagy Pholiota mutabilis), mely főleg lombos fák tuskóin terem áprilistól októberig.