Tizenkettedik Art Camp Bálványosfürdőn

2023. október 16., hétfő, Közélet

Október 12-én kezdődött és 20-án ér véget a tizenkettedik alkalommal megszervezett Art Camp művésztábor Bálványosfürdőn a Bálványos Resort Szál­lodában.

  • Székedi Ferenc és Szarvadi-Téglás Loránd. A szerző archív felvétele
    Székedi Ferenc és Szarvadi-Téglás Loránd. A szerző archív felvétele

Akárcsak az előző esztendőkben, idén is Balási Csaba csíkszeredai fotóművész a tábor művészeti vezetője. A Szarvadi-Téglás házaspár, Zsuzsa és Loránd idén harminchárom hazai és külhoni alkotót – festőművészt, szobrászt, grafikust, textilművészt, keramikust, üvegművészt, tűzzománckészítőt, fotóművészt – hívott meg, huszonnégyet Romániából, hetet Magyarországról, kettőt pedig Németországból. Az alkotók fele festőművész, és legtöbbjük visszajáró, de akadnak a mezőnyben „újoncok” is. Háromszéket a kovásznai Deák M. Ria és Deák Barna, a sepsiszentgyörgyi Petrovits István, Simó Enikő, Daczó Enikő és Miklóssy Mária, valamint a kézdivásárhelyi Nagy Lajos, Vetró András, Sárosi Mátyás Zsolt és Vajna László Károly képviseli. A többi alkotó Csíkszeredából, Kolozsvárról, Szovátáról, Temesvárról, Marosvásárhelyről és Nagyszebenből, a magyarországiak Hatvanból, Nyíregyházáról, Szentendréről és Budapestről, a németországiak Berlinből érkeztek.

A tábor programjában az alkotómunka mellett volt autóbuszos kirándulás a Szent Anna-tóhoz, Csíkszeredába a Csíki Székely Múzeumba, Kézdivásárhelyre és Zabolára, gyalogtúra a Büdös barlanghoz és az Apor lányok feredőjéhez, borvacsora Balla Gézával és Kaló Imrével, valamint beszélgetés Alföldi Lászlóval, a Kolozsvártól Bukarestig – Egy magyar diplomata visszaemlékezései c. könyv szerzőjével. Kedden 18 órakor a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ dísztermében Lénárt Tamás mű­vészettörténész megnyitja a művésztábor egyik résztvevője, Orth István nagyszebeni grafikusművész Madách Imre Az ember tragédiája című, huszonegy képből álló kiállítását, október 18-án, szerdán 17 órakor pedig a szálloda Grand Santerra kiállítótermében táborzáró kiállításra kerül sor. A tárlatot Székedi Ferenc csíkszeredai újságíró, közíró és műkritikus nyitja meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-10-16: Közélet - Bartos Lóránt:

Könyvbemutató és kiállításmegnyitó (Szentkereszty-ünnepség Kézdivásárhelyen)

A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum kettős esemény helyszíne volt csütörtök este: bemutatták a Szentkereszty Stephanie Emlékkönyv második, bővített kiadását, ugyanakkor megnyitották a Báró Szentke­reszty Stephanie festményeit bemutató kiállítást. Mindez az egykori Erzsébet Árvaleány-nevelő Intézet (ma Közösségi Szolgáltatási Központ) fennállásának 150. évfordulóján történt.
2023-10-16: Közélet - :

Budapesten jubilál az Osonó

Századik alkalommal kerül bemutatásra az Osonó Színházműhely Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegeiből készült előadása.