Közösségi trágyatárolók

2023. november 7., kedd, Gazdakör

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter bejelentése szerint a napokban elindították és év végéig lesz pályázható a közös trágyatárolók létesítését szolgáló támogatási program, amelynek neve: Az istállótrágya integrált összegyűjtési és értékesítési programja.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

A pályázható alap uniós forrásokból származik a helyreállítási és felzárkóztatási program keretében. A támogatási összeg 228,2 millió euró. Ebből 171,9 millió euró az új trágyatárolók létesítésére használható, a meglevők korszerűsítésére pedig 56,3 millió eurót különítettek el. Pályázhatnak municípiumi, városi és községi helyi tanácsok. Az új trágyatárolók esetében a 171,9 millió eurót megosztották: 111,73 millió euróra, az összeg 65 százalékára azon tanácsok, települések pályázhatnak, ahol a talajvíz nitrátszennyezése meghaladja az 50 milligrammot literenként. Ahol a nitrátszennyezettség alacsonyabb, 60,16 millió euró ítélhető oda. 1500 és 4000 köbméter közötti  trágyatárolók létesítését támogatják, s alapfeltétel, hogy az illető településen 500-nál több számosállat legyen. Az elnyerhető támogatás felső határa az új tárolók létesítésénél 1 millió euró, a már meglevők korszerűsítésénél 500 ezer euró. Mint köztudott, szabványos trágyatároló hiánya miatt nemcsak az állattartási, hanem a területalapú támogatások is veszélybe kerülhetnek. A kisebb gazdáknak nagy költséget jelentő tároló kiváltását lehet megoldani a közösségi lerakók létrehozásával. (i. p.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2023-11-07: Gazdakör - Incze Péter:

Sokan igényelték a biztosítási összegek megtérítését (Vidékfejlesztési pályázatok)

A hét végén a megyei vidékfejlesztési irodánál érdeklődtünk a múlt keddtől indult pályáztatási időszakban letett pályázatok helyzetéről. A kapott információ szerint jelenleg négy intézkedésre lehet pályázni: a biztosítási összegek részleges megtérítésére (17.1-es intézkedés), a fiatal gazdák megtelepedésének támogatására (DR 30), mezei utak létesítésére és korszerűsítésére (DR 27), valamint községi utak létesítésére és korszerűsítésére (DR 28). Emellett két nemzeti programra is várják a pályázatokat.
2023-11-07: Gazdakör - :

Roncsprogram a traktoroknál?

A múlt hét végén rendezték meg Bukarestben az Indagra  nemzetközi mezőgazdasági kiállítást és vásárt, melyet Marcel Ciolacu miniszterelnök is meglátogatott.