Lemondott a portugál miniszterelnök

2023. november 8., szerda, Világfigyelő

Benyújtotta lemondását António Costa portugál miniszterelnök – írja a Politico. A portugál miniszterelnökségen a rendőrség tartott razziát tegnap, ahol korrupció gyanújával őrizetbe vették a kormányfő hivatalvezetőjét, Vítor Escáriát és Costa személyes tanácsadóját, Diogo Lacerdát.

  • Fotó: Facebook / António Costa
    Fotó: Facebook / António Costa

A rendőrségi nyomozás az ország északi részén lévő lítiumkitermelési tervekkel és egy sinesi zöldhidrogén-megaprojekttel kapcsolatos, ugyanis Costa szocialista kormánya lelkesen támogatta a lítium kitermelésére irányuló terveket Portugália különböző területein az EU kritikus nyersanyagok biztosítására irányuló szélesebb körű törekvésének részeként, de ezek a projektek vitákba torkolltak a kitermelésre szánt elemek gyenge minősége és a műveletekből várhatóan adódó komolyabb környezeti károk miatt.

A portugál média értesülései szerint nem sokkal a razzia előtt Costa felkereste rezidenciáján az ország államfőjét, Marcelo Rebelo de Sousát, ám arról nem tudni, miről beszéltek, csak annyi biztos, hogy a következő ember, akit Sousa magához kéretett Costa távozása után, Lucília Gago volt, az ország legfőbb ügyésze.

António Costa 2015 óta vezeti Portugáliát, aki akkoriban egy baloldali pártok által támogatott, kisebbségi kormányt vezetve a turizmus felpörgetésével húzta ki országát egy évek óta tartó nehéz gazdasági helyzetből. Nem utolsósorban ennek is köszönhette, hogy 2019-ben újraválasztották, majd megnyerte a 2022-ben tartott előrehozott választásokat is, amikor a pártja váratlanul abszolút többséget szerzett a portugál parlamentben. A győzelem mértéke ellenére az új Costa-kormány működését lépésről lépésre botrányok kísérik, az elmúlt másfél évben a kormányából több mint tucatnyian kényszerültek távozni különböző okokból kifolyólag.

Bár az államfő a nyilvánosság előtt is kritizálta a Costa-kormányt a botrányai miatt, ám attól eddig tartózkodott, hogy feloszlassa a parlamentet és új választásokat írjon ki. Mindezt Sousa azzal indokolta, hogy kontraproduktív lépés lenne ez akkor, amikor az ország épp a helyreállítási alapból származó pénzeket próbálja elosztani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-11-08: Világfigyelő - :

Gyászol Kárpátalja

Háromnapos gyász kezdődött hétfőn Kárpátalján, miután hétvégén brutális támadás érte a kárpátaljai hegyi rohamdandárt. Éppen egy ünnepségen vettek részt a katonák, amikor rakétatalálat érte őket. 19-en meghaltak és legalább 60-an megsérültek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vizsgálatot rendelt el, és ennek idejére felmentették a rohamdandár parancsnokát.
2023-11-08: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Csökkent az Őrkő lakossága, és nőtt az életszínvonal

Jó irányba haladnak a dolgok az Őrkőn – derült ki abból a felmérésből, amelyet Sepsiszentgyörgy marginalizált övezeteiben készítettek a nyár végén. A Csíki negyedben elégedetlenséget, Szépmezőn viszont erős közösséget találtak a kérdezők.