Szépül a falunk

2023. november 13., hétfő, Nyílttér

Az uzoni polgármesteri hivatal régi-új vezetőségének köszönhetően épül, szépül településünk. A megvalósításokat fontossági sorrendben talán nem is lehet sorolni, hiszen mindenik az: ivóvízhálózat, csatornázás, járdaépítés stb., ami már elkészült az előző években, de a most folyamatban levő, a végéhez közeledő vagy már el is végzett dolgokat viszont szükséges érdemszerűen említeni.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Folyamatban van és a végéhez közeledik a Feketeügy folyón átívelő új betonhíd és az oda vezető bekötő aszfalt­út megépítése, ami párját ritkítja a környéken. Ez főként a mezőgazdászokat segíti nagyban, hiszen a folyó túloldalán több mint 300 hektár mezőgazdasági terület megművelését könnyíti meg – nem kell a gazdáknak Uzonon vagy Rétyen át 8–10 kilométeres kerülőt tenniük a gépekkel. Most csak pár száz méter lesz az odajutás.

A földgáz bevezetése a faluba, a föld alatti vezeték lehelyezése, a házakhoz való bekötése, a gázórák felszerelése is jó ütemben halad.

És éppen a halottak napja előtt az uzoni községháza emberei­nek közreműködésével megtisztult a köztemető az évek óta összegyűlt szeméttől (elszáradt koszorúk, hervadt virágok és más hulladékok): egy géppel ásott nagy gödörbe temették az egészet.

Megépült a ravatalozó előtti teraszrész és meg­szépült a kopjafasor előtti tér is. A nyugdíjba vonult temetői fúrt kút mellé vezetékes vizet húztak, vízcsapot szereltek, aminek legjobban az asszonyok örülnek, mert már nem kell otthonról vinni a virágokat éltető vizet, a temető középtáján van a csorgó.

Mindezek mellett mégis a temető bejáratától a ravatalozóházig betonpiskóta elemekből megépített, szépre, mutatósra sikerült bejárati járda a legértékesebb. Többé nem kell sárban vagy göröngyben járniuk a látogatóknak vagy a temetések résztvevőinek.

Ezeket a megvalósításokat a falu népe használja, ezért kell rendben és tisztán tartania, óvnia, védelmeznie, megőriznie. Ezentúl a szemetet csak a kijelölt szeméttelepre dobják, és ne máshova, a temető takarítását a jövőben ne a más falusi emberek végezzék, hanem az itt lakó személyek...

A megszépült szentivánlaborfalvi „végállomáson” az idén mindenszentek napján még az emlékező gyertyák is jobban, szebben lobogtak, mint máskor.

N. Kányádi Mihály, Szentivánlaborfalva

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2023-11-13: Emlékezet - :

Akikért a harang szól – Uzonban és másutt

Kisgyörgy Zoltán harangokról szóló írásait olvasva elgondolkodtam a harangok szerepéről a nép életében. Hogy ez rendkívüli, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a népdalokban, nótákban, balladákban, a költészetben, filmekben, rengeteg irodalmi alkotásban, és még meséink végén is megtaláljuk a harangot, amely valósággal pontot tesz az emberi élet végére.
2023-11-13: Szabadidő - :

Mit készítsünk ma? (Háromszínű körözött)

Hozzávalók:  35 dkg juhtúró, 15 dkg tejföl, 1 közepes fej fehérhagyma; a színezéshez: 1 csokor petrezselyemzöld, őrölt kömény, ½ kápiapaprika.