Mi, hol, mikor?

2023. november 14., kedd, Mi, hol, mikor?

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház ma 19 órától és 15-én, szerdán 19 órától a nagyteremben Ivan Viripajev: Iráni konferencia című előadását játssza Bocsárdi László rendezésében. Korhatár: 16+, időtartam: 2 óra 30 perc szünet nélkül. Jegyek válthatók a központi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon.

Könyvbemutató
♦ A Bod Péter Megyei Könyvtár dísztermében ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet szervezésében várnak minden érdeklődőt – különösen minden jelenlegi és volt mikós diákot – Krecht Gyöngyvér Diákszínjátszás a Székely Mikó Kollégiumban a kezdetektől a II. világháború végéig című könyvének bemutatójára. A szerzővel a könyvet megjelentető Tinta Könyvkiadó részéről Horváth Zita és Kopacz Attila beszélget, moderátor: Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője. A könyvbemutatót a Székely Mikó Kollégium diákjainak rövid előadása színesíti.
♦ Jászberényi Sándor író lesz a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár vendége november 15-én, szerdán 18 órától. A Gábor Áron-teremben az író legutóbbi, Mindenki másképp gyászol című regényét mutatják be. A meghívottat Miklóssi Szabó István író kérdezi. Beszélgetésük témája nemcsak a kötet, hanem az ukrajnai és a gázai hadi helyzet is. Ehhez illeszkedik egy alkalmi fotókiállítás a szerző hadszíntereken készített felvételeiből, mely a bemutató alkalmával megtekinthető.

Előadások
ELŐADÁS AZ ÁRPÁD-HÁZI SZENTEKRŐL. Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében ma 17 órától előadást hallhatunk Szent Imre és Szent László életéről. Az előadáson különös hangsúlyt kap Szent Imre lelki tisztasága mint követendő példa, illetve Szent László lelkülete, mely napjainkban is hatást gyakorol a magyarságra. Ugyanakkor megismerhetjük a „szentlászlóizmus” időtlen fogalmát, melyet az előadó, Bálint Huba székelyudvarhelyi kutató most mutat be először.
A PSZICHÉS EGÉSZSÉGRŐL. A Mathias Corvinus Collegium eseményeként Sepsiszentgyörgyön a Fidelitas Hotel konferenciatermében ma 18 órától Antalka Ágota pszichológus, író, több nemzetközi és hazai szakmai projekt koordinátora, tudományos társaságok tagja, egyetemi társtanár, konferenciák előadója Pszichés egészségünk háború és világjárvány kereszttüzében címmel tart előadást. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bejelentkezni az mcc.ro oldalon található űrlapot kitöltve lehet.

TEDx Sepsiszentgyörgy
Második alkalommal kerül sor a TEDx Sepsiszentgyörgy rendezvényre, mely ismét megnyitja azok számára az ajtót, akik érdeklődnek az inspiráló előadások és mély gondolatok iránt. November 18-án, szombaton 10 órától a Tamási Áron Színházban zajló rendezvény témája: Erőteljes gyökerek. Az előadók között olyan kiváló személyiségek találhatók, mint Maia Morgenstern, aki megosztja tapasztalatait a gyökereink szerepéről a művészetben és a kultúrában; Alexandru Benchea vak hegymászó, aki inspirációt nyújt a nehézségek leküzdéséhez; Diana Lupu családterapeuta és IMAGO-kapcsolatterapeuta, aki a személyes kapcsolatok gyökereit vizsgálja, valamint Fe­jér Szilárd (PhD), kémikus-kutató, aki tudományos szempontból közelíti meg a témát. Jelen lesz még Túróczi Ildikó orvos, Török Áron építész, Oana Șerban író, egyetemi professzor, Nagy Imre tanuló; Miklós Edit olimpikon, Dan Dinu fotós, Birinyi József népzenekutató. Jegyvásárlás és részletes információk a tedxsepsiszentgyorgy.com honlapon.

Műhelymunka szülőknek
Sepsiszentgyörgyön is útjára indul a Szárnyalj Velem... című műhelymunka szülőknek a Kós Károly út 31. szám alatt. Műhelyvezetők: Ferencz-Gyöngyössy Gyöngyvér és Tibódi Enikő. A cél az aktív együttlét és az érzelmi intelligencia fejlesztése a családokban, hogy játék és aktív figyelem által gyerekek és szüleik közelebb kerüljenek egymáshoz. A foglalkozás hat alkalomból áll, az utolsó alkalom egy nagy játéknap a gyerekeknek és a szülőknek közösen. Elérhetőség: Ferencz-Gyöngyössy Gyöngyvér (0744 244 777), Tibódi Enikő (0741 283 074), e-mail: kopegobetanoda@gmail.com. Az első találkozó időpontja: november 16., csütörtök 18 óra.

Zene
ÜVEGHANG AKADÉMIA – A KLEZMER SAJÁTOSSÁGAI. Utolsó előadásához érkezik idén a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet Üveghang Akadémia elnevezésű zenei ismeretterjesztő képzése. Az évad záróakkordja a budapesti Dávid Klezmer Band elő­adása lesz november 17-én, pénteken 18 órai kezdettel a Park vendéglő éttermében. Az est folyamán megismerhetjük a klezmer sajátosságait és betekintést nyerhetünk a zsidó kultúrába. Az együttes tagjai: Dávid József (klarinét), Móser Ádám (harmonika), Rózsa István (tuba, basszusgitár) és Varró Zoltán (ütőhangszerek).
TROMBITA-ORGONA HANGVERSENY. A kézdivásárhelyi Boldog Özséb római katolikus templomban november 17-én,
pénteken 18 órától trombita-orgona hangversenyen fellép Medves Sándor (trombita) és Potyó István (orgona). A belépés ingyenes, adományokat elfogadnak.
OPERETT- ÉS KABARÉEST KOVÁSZNÁN. November 28-án, kedden 19 órától a Kovásznai Művelődési Központ színpadán fellépnek a Pesti Művész Színház művészei: Czető Roland, Egyházi Géza, Fogarassy Bernadett, Fritz Éva, Nyertes Zsuzsa és Várfi Sándor. A jegyek ára 40 lej. Jegyvásárlás hétfőtől 8–15 óráig a Kovásznai Városi Művelődési Ház jegypénztárában. Érdeklődni a 0744 364 250-es telefonszámon lehet.

Bábszínház
CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. November 18-án, szombaton 11 órától Sepsiszentgyörgyön játsszák a Tamási Áron Szüntelen király című mesejátéka alapján készült bábelőadást a Cimborák Bábszínház stúdiótermében (Szabadság tér 1. szám), ahová várnak minden 8 év fölötti nézőt. Rendező: Nagy Lázár József. Jegyeket foglalni, az előadással kapcsolatban érdeklődni a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 15.45-től Apró hősök – kalandos vizeken (magyarul beszélő), 16.30-tól A canterville-i kísértet (románul beszélő), 17.30-tól A lápkirály lánya (román feliratos), 18.15-től Marvelek (román feliratos), 19.30-tól Megfojtott virágok (román feliratos), 20.15-től Szeánsz Velencében (román feliratos).

Tortoma Önképzőkör
A Baróti Művelődési Ház Bodosi Dániel-termében ma 19 órától Így láttam Amerikát… címmel Bodosi Imre informatikus, vállalkozó (Barót, Sepsiszentgyörgy) tart vetített képes élménybeszámolót. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Ingyenes ügyintézés Bereckben
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai november 15-én, szerdán 16–18 óráig Bereckben a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket, segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben.
Aki Háromszéken szeretné beadni az említett kérelmeket anélkül, hogy Csíkszeredába kellene utaznia, keresse fel hétfőtől csütörtökig 8–16, pénteken 8–14 óráig az RMDSZ sepsiszentgyörgyi (Martinovics Ignác utca 2. szám, a Beör-palota első emelete, telefon: 0735 610 100), kovásznai (Szabadság utca 12. szám, telefon: 0734 639 897), kézdivásárhelyi (Apafi Mihály utca 1. szám, telefon: 0721 297 540), baróti irodáját (Szabadság utca 19-es th., 4B lh., telefon: 0742 174 168).

Röviden
VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy Sepsiszentgyörgyön ma 8–18 óráig a Dózsa György, Erdő, Budai Nagy Antal, Bolyai János, Zöld Péter, Bogáts Dénes és Csorgó utcában; szerdán 8–18 óráig a Dózsa György, Erdő, Budai Nagy Antal, Bolyai János, Zöld Péter, Bogáts Dénes, Csorgó, Virág, Stadion (Szász Károly utca), a Dózsa György és Virág utca közötti szakaszon, a József Attila, a Dohány és a Beke György utcában szünetel az ivóvízellátás.
ÁRAMSZÜNET. Nagyborosnyón, Kisborosnyón, Nagypatakon és Kispatakon ma 9–15 óráig; Kisborosnyón és Kispatakon 15-én 9–15 óráig; Sepsiszentgyörgyön a Hajnal, Szegfű és Rózsa utcában 15-én, 16-án, 17-én 8–14 óráig; Sepsiszentgyörgyön a Forrás utcában 15-én 8–14 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
SZORGOS KEZEK. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia könyvtárában ma 15 órától kézműves-népművészeti tevékenységre (hímzés, kötés, horgolás, gyöngyfűzés) várja az érdeklődőket a Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig az 1918. december 1. úti Adonis gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 324 903). Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár a szolgálatos.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1965
szavazógép
2023-11-14: Sport - :

Élvezték a játék örömét (Kézilabda, utánpótlás)

Az elmúlt hétvégén Szerző Árpád és a Sepsiszentgyörgyi Iskolás Sportklub 15. alkalommal szervezte meg a Vadász utcai sportteremben a Rotiş-Nagy Gabriela Kupa kézilabda-utánpótlástornát, amelyen 2011-ben született és kisebb lányok vettek részt. A vasárnap 43. születésnapját ünneplő, megyeszékhelyi születésű névadó ezúttal nem tudott hazautazni, viszont üzent a sportolóknak.
2023-11-14: Világfigyelő - :

Hadgyakorlat Magyarországon

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tegnap ellátogatott az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti hadgyakorlat helyszíneire, Kelet-Magyarországra, ahol több ezer katonát megmozgató műveletek zajlanak.