Egyesült KirályságMenesztették a belügyminisztert, új külügyminisztert neveztek ki

2023. november 14., kedd, Világfigyelő

Rishi Sunak brit miniszterelnök tegnap menesztette a belügyminiszteri tisztségből Suella Bravermant. Utódjaként James Cleverly eddigi külügyminisztert, a külügyi tárca élére pedig – általános meglepetésre – David Cameron volt miniszterelnököt nevezte ki.

  • Az új külügyminiszter. Fotó: Facebook / David Cameron
    Az új külügyminiszter. Fotó: Facebook / David Cameron

A döntés közvetlen előzményeként heves belpolitikai viták robbantak ki Braverman múlt heti cikke körül, amelyben a volt belügyminiszter azt írta, hogy a londoni rendőrség kivételez a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek elleni tiltakozó megmozdulások résztvevőivel. A The Times konzervatív napilapban megjelent írás közlése után nem sokkal kiderült, hogy Braverman nem hajtotta végre cikkén azokat a változtatásokat, amelyeket a miniszterelnöki hivatal kért, ezzel megsértette a nyilvános miniszteri megnyilvánulásokat szabályozó protokollt.

Londonban eddig öt egymást követő szombaton tartottak hatalmas demonstrációkat a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen. A most szombati tüntetés volt messze a legnagyobb: a rendőrség becslése szerint a résztvevők száma meghaladta a 300 ezret. A rendőrségre óriási politikai nyomás nehezedett szombaton – a háborús halottak hivatalos nagy-britanniai emléknapján – tartott tüntetés betiltása végett. Sir Mark Rowley, a Scotland Yard főparancsnoka azonban erre nem volt hajlandó, többször is kijelentve, hogy ennek jogi küszöbe rendkívül magas.

A palesztinpárti demonstráció idején ellentüntetők is az utcára vonultak és több helyen összecsaptak a rend­őrséggel. Az ellentüntetés résztvevői jórészt szélsőjobboldali csoportokhoz kötődtek; nem egyet közülük korábban futballhuliganizmus miatt ítéltek el. Az ügyből hatalmas belpolitikai vihar támadt, és Rishi Sunak miniszterelnökre az elmúlt napokban mind erősebb nyomás nehezedett Suella Braverman menesztése érdekében.

A tegnap végrehajtott kormányátalakítás legnagyobb meglepetést keltő mozzanataként Rishi Sunak kormányfő David Cameron volt miniszterelnököt nevezte ki külügyminiszterré. Cameron 2010 és 2016 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjeként, de a brit EU-tagságról általa kiírt, 2016 júniusában tartott népszavazás után lemondott, egyben visszaadta alsóházi képviselői mandátumát is. Cameron ugyanis azért kampányolt, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2023-11-14: Világfigyelő - :

Hadgyakorlat Magyarországon

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tegnap ellátogatott az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti hadgyakorlat helyszíneire, Kelet-Magyarországra, ahol több ezer katonát megmozgató műveletek zajlanak.
2023-11-14: Vélemény - :

Meddig szedi még ártatlan áldozatait az ukrajnai háború? (Kárpátaljai levelek)

A helyi és a nemzetközi média az elmúlt napokban a Volodimir Zelenszkij kontra Valerij Zaluzsnij ellentéttől hangos. A vezérkari főnök a The Economistnak nyilatkozva arról beszélt, a frontvonal befagyott, az offenzíva és a háború zsákutcába jutott.