Erdősítés a helyreállítási és felzárkózási alapból

2023. november 14., kedd, Gazdakör

Románia 730 millió eurót szán az uniós helyreállítási és felzárkózási alapból erdősítésre. A pályázatok letevésének utolsó napja 2026. január 23-a.

  • Alacsony értékű gyepterület is erdősíthető. Fotó: Pixabay
    Alacsony értékű gyepterület is erdősíthető. Fotó: Pixabay

A program már tavaly elindult, de akkor a legelők erdősítése nem volt engedélyezett. Egy nemrég lezajlott kormányülés után Mircea Fechet környezetvédelmi minister bejelentette, hogy sürgősségi kormányhatározat alapján ezentúl kifizethető legelők erdősítése is, kivételt képeznek a magas értékű gyepek kategóriába sorolt legelők (HNV).

A miniszter az erdősítés előnyei­ről is nyilatkozott. „Legtöbb 7600 eurót fizetünk a csemeteültetésért, 1700 eurót a technikai terv elkészítéséért, hat éven keresztül legtöbb 15 000 eurót a fiatal erdő karbantartásáért, és kifizetjük a frissen ültetett erdő bekerítését is, 1680 eurót 100 méter kerítés létesítésére. De azt hiszem, a legfontosabb, hogy húsz éven keresztül fizetünk egy hektáronkénti 456 euró értékű támogatást a szén-dioxid megkötésére” – mondta a miniszter.

Az erdősítésre pályázhatnak magánszemélyek, jogi személyek és helyi tanácsok is. Az erdősítendő szántó, állandó gyep, mezőgazdasági célra nem használható terület minimális mérete 0,5 hektár kell hogy legyen, ha pedig védelmi céllal erdősávot létesít valaki, akkor a minimális terület 0,1 hektár. A pályázás alapfeltétele, hogy az erdészeti felügyelőség (Garda forestieră) előzőleg engedélyezze az illető terület erdősítését.

Az érdekeltek a pályázati tájékoztató füzetet és a szükséges dokumentumok sorát megtalálják a környezetvédelmi minisztérium honlapján.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2285
szavazógép
2023-11-14: Gazdakör - Incze Péter:

Egyelőre kevesen pályáznak

A megyei vidékfejlesztési hivatalnál érdeklődtünk múlt hét végén a nyitott vidékfejlesztési intézkedésekre letett pályázatok helyzetéről. A szakemberek szerint, talán az első hónapra érvényes magas letevési pontszám miatt, nincs nagy tolongás.
2023-11-14: Gazdakör - :

Kályhaprogram vidékieknek

A környezetvédelmi miniszter bejelentése szerint a minisztériumban készül a kályhák roncsprogramja: a vidéken élők támogatást kapnak rossz hatásfokú, régi kályháik kicserélésére.