Lassuló infláció és növekedés

2023. november 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A szeptemberihez képest 0,7 százalékponttal, 8,1 százalékra lassult októberben az éves infláció – közölte az Országos Statisztikai Intézet. Szeptemberhez viszonyítva átlagosan 0,57 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

  • Fotó: Ferencz Csaba
    Fotó: Ferencz Csaba

A nem élelmiszer jellegű termékek átlagban 0,39 százalékkal drágultak, az élelmiszerek, az italok és a dohány­áru 0,71, a szolgáltatások pedig 0,79 százalékkal. Éves összevetésben legnagyobb mértékben a szolgáltatások árai nőttek, átlagosan 12,20 százalékkal, míg az élelmiszerek, az italok és a dohányáru 8,66, a nem élelmiszer jellegű termékek 6,25 százalékkal drágultak. * A harmadik negyedévben a gazdaság növekedése 0,4 százalékra lassult az előző negyedévhez képest, a második negyedévi 1,3 százalékos növekedés után. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2022 azonos negyedévéhez képest a bruttó hazai termék 0,2, szezonális kiigazítás után 2,1 százalékkal nőtt. 2023. január és szeptember között a bruttó hazai termék bruttó 1,1 százalékkal, szezonálisan kiigazított adatok alapján pedig 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az idei költségvetés 2,8 százalékos gazdasági növekedésre épül. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a közelmúltban rontotta a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó becslését: az áprilisi 2,4-ről 2,2 százalékra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2023-11-15: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Szakmai fórum Bálványoson

A hét végén Bálványosfürdőn zajlott a második Regionális Turisztikai Konferencia, amelyen főként három megye, Kovászna, Hargita és Maros több mint 200 turisztikai szereplője volt jelen. A globális trendeket és a turizmus helyi lehetőségeit szem előtt tartva a rendezvény fókuszában a kapcsolatépítés, a közös fejlődés és a kompetenciafejlesztés állt.
2023-11-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Nincs pénz egészségügyre

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az igényelt 4,2 milliárd lej helyett 1,7 milliárd lejt kapott a kormány tartalékalapjából – közölte sajtótájékoztatóján az intézmény elnöke.