Hírsaláta

2023. november 15., szerda, Belföld

NEM ELŐNY A SZEKUS MÚLT. Elfogadta tegnap a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely szerint nem részesülhetnek állami kitüntetésben a Securitatéval vagy a politikai rendőrséggel egykor együttműködő személyek. A jogszabályjavaslat azt is előírja, hogy a jogerősen szabadságvesztésre ítélt személyek sem kaphatnak állami kitüntetést, csak ha időközben rehabilitálták őket.

  • Fotó: Facebook / CNSAS
    Fotó: Facebook / CNSAS

A Nemzeti Liberális Párt, a Szociáldemokrata Párt és a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjához tartozó törvényhozók által kezdeményezett jogszabály-módosítás szükségességét azzal indokolták, hogy az állami kitüntetésben részesülő személyeknek „magas erkölcsi kvalitásúaknak” kell lenniük, akikre a gyanú árnyéka sem vetülhet. (Agerpres)

MEGÚJULT A BÁNFFY-KASTÉLY. Befejeződött a válaszúti Bánffy-kastély felújítása, a restaurált műemlék épületet jövő héten adják át – közölte tegnap Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat alelnöke. A Kolozsvártól 25 kilométerre található Válaszúton álló kastélyt kulturális központként hasznosítaná a megyei közgyűlés. Az értékes ingatlant több mint öt év alatt sikerült restaurálni, átadása után a turisztikai körforgásba is bevonnák. Az európai uniós forrásokból és a megyei tanács önrészéből megvalósult restaurálás során a kastély belső terei és külső homlokzatai is megújultak, és az egykori parkot, tavat is helyreállították. (MTI)

NEM BIZNAK A PARLAMENTBEN. A felnőtt lakosság leginkább a hadseregben, legkevésbé pedig a parlamentben bízik – vonták le a következtetést annak a friss felmérésnek a szerzői, amelyet a News.ro hírportál megrendelésére végzett az INSCOP közvélemény-kutató intézet. A tegnap ismertetett felmérés összehasonlító adatokkal szolgál arról, hogyan változott a különböző hazai és nemzetközi intézményekbe vetett bizalom Romániában az utóbbi tíz évben. Tíz évvel ezelőtt is a hadseregnek volt a legmagasabb bizalmi indexe, amely azóta további 5 százalékponttal 70,4 százalékra erősödött. A második helyen továbbra is az egyház áll (62,5), majd a NATO (55,4) és az Európai Unió (50,3) következik. A kormányba vetett közbizalom a tíz évvel ezelőtti 34,8-ról 19,4 százalékra esett vissza, a legkevésbé pedig a parlamentben bíznak a megkérdezettek: a törvényhozás bizalmi indexe is (9,4 százalékkal) 17,4 százalékra csökkent. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-11-15: Belföld - :

Tánczos Barna a székely zászló védelmében

Székelyföld volt, van és lesz, a székely zászlót továbbra is használni fogja, az RMDSZ megvédi a magyar emberek érdekeit, a közösség szimbólumait – jelentette ki Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora tegnap arra reagálva, hogy a botránykeltéseiről elhíresült Diana Șoșoacă szenátor hétfőn a székely zászló kitűzése ellen rendezett kirohanást a román parlament felsőházában.
2023-11-15: Belföld - :

Nő az egészségbiztosítók fizetése

Elfogadta tegnap a képviselőház az országos egészségbiztosító pénztár (CNAS) alkalmazottainak bérét emelő törvénytervezetet.