Balassi-kard Fekete Vincének

2023. november 16., csütörtök, Közélet

Balassi Bálint-emlékkardot ítélt meg Fekete Vince kézdivásárhelyi származású költőnek a Balassi Kard Művészeti Alapítvány, közölte tegnap a szervezet elnöke, Molnár Pál.

  • Fekete Vince. Fotó: Erdővidék Múzeuma
    Fekete Vince. Fotó: Erdővidék Múzeuma

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő eddig tizenhét verseskötettel gazdagította a magyar irodalmat, tizennégy éve a Székelyföld című folyóirat szerkesztőjeként tevékenykedik. A másik díjazott Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed Al-Naggar egyiptomi műfordító, aki Balassi Bálint válogatott költeményeit ültette át arab nyelvre.

A Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díj, amely a magyar líra élvonalába tartozó, európai szellemiségű költőket, valamint a magyar költészetet – köztük Balassi Bálint verseit – fordító idegen anyanyelvű külföldi irodalmárokat tünteti ki. Maga a díj egy középkori mintára kovácsolt végvári szablya, amelyet kitüntetésként az arra érdemes költőknek adnak át február 14-én, Bálint napján Budapesten. (szekeres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2023-11-16: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Készen állnak a gépek, beszerezték a csúszásgátlót

Négyszáz tonna sódert, ugyanennyi sót, illetve elegendő mennyiségű kalcium-kloridot szerzett be a Tega Rt. a megyeszékhely utcáinak téli csúszásmentesítésére.
2023-11-16: Közélet - Matekovics János Zoltán:

Diákszínjátszás a Székely Mikó Kollégiumban (Krecht Gyöngyvér Mária könyvbemutatója)

Népes hallgatóság gyűlt össze kedd este Krecht Gyöngyvér Mária könyvbemutatójára a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. A százhetvenöt oldalas, dokumentumértékű fényképekkel, korabeli plakátokkal gazdagon illusztrált könyv a szerző doktori dolgozatának könyvváltozata, a Diákszínjátszás a Székely Mikó Kollégiumban a kezdetektől a II. világháború végéig címet viseli és a Tinta Kiadó jelentette meg. Az est szervezője a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet volt.