Öt év alatt háromszázezer roncs

2023. november 16., csütörtök, Belföld

A 2018 és 2022 közötti időszakban 327 556 használt személygépkocsit vontak ki a forgalomból a kormány által finanszírozott roncsautóprogramoknak köszönhetően – közölte tegnap a Környezetvédelmi Alap (AFM).

  • Fotó: Facebook / Programul Rabla 2023
    Fotó: Facebook / Programul Rabla 2023

A kormány két ilyen jellegű programot működtet: a roncs­autóprogramban új személygépkocsik vásárlására kapnak állami támogatást azok, akik 15 évnél régebbi, de még működőképes járművet adnak le, míg a roncsautó plusz program keretében, hasonló feltételek mellett hibrid és elektromos meghajtású autókat lehet vásárolni. A roncs­autóprogramban az elmúlt öt évben 266 076 új személygépkocsit vásároltak a kedvezményezettek. Ez alacsonyabb a forgalomból kivont járművek számánál, ugyanis egy személy két használt autót is leadhat. Az idei év első 10 hónapjában további 30 540 új autót értékesítettek a program keretében. A gyártók közül leginkább a Dacia profitált a programból. Idén az állami támogatással vásárolt új autók közel 35 százaléka volt Dacia, 10 628 jármű.

Az elmúlt öt évben a roncs­autó plusz program révén 32 500 környezetbarát gépkocsival bővült a romániai autóállomány, amihez hozzáadódott további 10 239 az idei év első 10 hónapjában. Ezek közül 26 480 kocsi teljesen elektromos meghajtású. 2023-ban ezt a kategóriát is egyértelműen a Dacia dominálta 4354 autóval, ami 42,52 százalékos piaci részesedésnek felel meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-11-16: Belföld - :

Beüzemelték az első rakétaelhárítót

A Fekete-tenger partján rendezett tesztelő és hitelesítő éleslövészettel Románia beüzemelte tegnap első Patriot rakétaelhárító ütegét.
2023-11-16: Belföld - :

Hírsaláta

IOHANNIS SZAFARIN. A Kenyában állami látogatáson tartózkodó Klaus Iohannis tegnap a Nairobi Nemzeti Parkban tett látogatása során találkozott Alfred Nganga Mutua kenyai természetvédelmi miniszterrel és Erustus Kangával, a Kenya Wildlife Service főigazgatójával – tájékoztatott az elnöki hivatal.