Évről évre több a medvekár Háromszéken

2023. november 16., csütörtök, Közélet

Rekordot döntött idén a medvekárok száma és értéke is Háromszéken, a kártérítéseknek pedig még egyharmadát sem fizették ki – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Gheorghe Neagu, a megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője. Mint elmondta: évről évre növekszik a medvepopuláció a térségben, a jelenlegi szabályok miatt pedig tiszta ráfizetés a kilövésük.

  • Albert Levente archív felvétele
    Albert Levente archív felvétele

November 15-ig 335 olyan vadkárt jegyeztek a megyében, melyet védett állatok okoztak, és melyek miatt máris egymillió lejnél többet kellene kifizetni a gazdáknak, ezek a számok azonban napokon belül túlhaladottak lesznek – állítja az igazgató. Az idén már 260 juh, 6 kecske, 53 tehén és ugyanannyi méhkaptár, 31 disznó, 1 ló és 649 háziszárnyas elpusztítása van a medvék rovásán, emellett pedig mintegy 100 hektárnyi kukorica, 11,7 hektárnyi napraforgó és fél hektárnyi búza „betakarítása”. A kártérítés pedig lassan halad: eddig 293 ezer lejt fizettek ki a kárvallottaknak, további 364 ezerre van jóváhagyásuk, csak még nem jött meg a pénz, és remélik, hogy a hátralevő, 400 ezer lejnél nagyobb összeget is átutalja az idén a környezetvédelmi minisztérium. A károkat hetente jelentik a tárcának.

A helyzet aggasztó. Vannak gazdák, akiknek a termését 80-90 százalékban tették tönkre a medvék, és a kilátások nem javulnak, hanem romlanak: 2020-ban egész évben 194 medvekárt jegyeztek (ehhez a sertéspestis is hozzájárult, volt, mit enniük a vadon élő állatoknak), 2021-ben 337-et, 2022-ben 273-at (ekkor bőségesen termett a makk az erdőn), és az idén (amikor hasonlóan gyenge a makktermés, mint 2021-ben volt) várhatóan napokon belül túllépik az eddigi rekordot – vélekedett az igazgató.

A medvepopuláció is növekszik: 2020-ban 1675, 2021-ben 1928, 2022-ben 1981, az idén pedig 2183 példányt számoltak össze a vadőrök, s bár a vadászati társaságok módszereit vitatják a civil szervezetek (amelyek egyébként sokszor engedély nélkül végeznek párhuzamos, nem tudni, mennyire megbízható számlálásokat), Gheorghe Neagu szerint országszinten jóval több medve van a hivatalosan emlegetett 7-8 ezernél: csupán Kovászna, Hargita és Maros megyében van legalább ötezer egyed, és még legalább tíz megyében élnek jelentős számban. Buzăuban például annyi van, hogy naponta többször is megszólal a Ro-Alert riasztás, sokan ki is kapcsolták a telefonjukat emiatt.

 Ha lesz rendes tél, egy kis nyugalomra számíthatunk tavaszig, mert elvonulnak hibernálni az állatok, de február végén  megszületik az új generáció, és márciustól már két-három bocsos anyamedvék fognak kószálni erdőn-mezőn. Az utóbbi években ritka az egybocsos medve, miközben két négybocsos állatot is láttak már (Zágon határában és Erdővidéken). A medvék inkább a dombos, erdős helyeken élnek, de mindenhol akad belőlük, már Illyefalva laposabb részein és Szépmezőn is megjelentek. A villanypásztorok megoldást jelenthetnek, ezekre létezik állami támogatás, de amióta nem a környezetvédelmi ügynökségen mennek keresztül a kérések, nem tudják, hányadán állnak ezzel a gazdák.

Az viszont tény, hogy a medvés balesetek száma is megnőtt: az idén 18, zömmel fiatal állat pusztult el gépjárművel vagy vonattal való ütközés miatt, míg tavaly csak 5-6 ilyen eset történt. A tönkrement autókért senki nem fizet kártérítést, ha van az utak mentén vadállatok jelenlétére figyelmeztető tábla, és nálunk mindenütt van.

A jelenlegi szabályok szerint az agresszív példányokat ki szabad lőni, de ritkán élnek ezzel a lehetőséggel: az idén 16 állatra volt engedély, de Háromszéken csak 7 esetben éltek vele, más megyékben pedig még ennyiben sem. Neagu ezt azzal indokolja, hogy nehézkes az eljárás (össze kell hívni a polgármestert, a környezetvédelmi hatóság, a környezetőrség, a területileg illetékes vadásztársaság képviselőit és a körzeti állatorvost is, vaskos iratcsomót kell összeállítani), és tiszta ráfizetés. A bőrt és a koponyát nem szabad eladni, csak a húst lehet felhasználni, ha nem trichinellózisos, de a vizsgálatot nem ingyen végzik, s a feldolgozást sem; ha fertőzött, akkor el kell hamvasztani a tetemet, ennek a műveletnek kilónként 6 lej az ára (egy 300 kilós példány esetében 1800 lej), plusz a szállítási költségek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-11-16: Gazdaság - :

PROJEKTZÁRÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY

2023-11-17: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás
LÁBAS HÁZ. Sepsiszentgyörgyön a Lábas Ház emeleti kiállítótereiben, a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes képtárában ma 18 órakor megnyílik Fülöp József (Csíkszereda, 1982) az elmúlt tíz év munkásságát összefoglaló egyéni kiállítása. A kiállítás Miklós Szilárd képzőművész együttműködő tervezése alapján valósult meg.