Mi, hol, mikor?

2023. november 17., péntek, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
LÁBAS HÁZ. Sepsiszentgyörgyön a Lábas Ház emeleti kiállítótereiben, a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes képtárában ma 18 órakor megnyílik Fülöp József (Csíkszereda, 1982) az elmúlt tíz év munkásságát összefoglaló egyéni kiállítása. A kiállítás Miklós Szilárd képzőművész együttműködő tervezése alapján valósult meg.

ERDŐVIDÉK MÚZEUMA. Egy különleges festészeti kiállítás nyílik Baróton ma 18 órakor az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár-termében. A Kék című, a pop art mozgalomnak és Puskás Lenke Rozália művésznek szentelt kiállítást megnyitja Szabó Rita Sarolta és Sorina Barbu. Házigazdák Lakatos Csilla és Demeter László muzeológusok.

Színház
UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház Kosztándi Jenő-bérletének soron következő előadása ma 19 órától Bódi Attila Lázadni veletek akartam című kortárs dramaturgiája, Sebestyén Aba rendezésében. Előadja a Yorick Stúdió, együttműködésben a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával.

Bábszínház
CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. November 18-án 11 órától Sepsiszentgyörgyön játsszák a Tamási Áron Szüntelen király című mesejátéka alapján készült bábelőadást a Cimborák Bábszínház stúdiótermében (Szabadság tér, 1. szám), ahová várnak minden 8 év fölötti nézőt. Rendező: Nagy Lázár József. Jegyeket foglalni a 0755 335 400-as telefonszámon, Csüdöm Eszternél lehet.

Zene
A TIBERIUS NEMZETKÖZI KAMARAZENE FESZTIVÁLON a műfaj jeles hazai és külföldi képviselőit látja vendégül a Marosvásárhelyi Filharmónia és az Árkosi Kulturális Központ. A Sepsiszentgyörgyön fellépő művészek: ma 18 órától Fidelio Quartet: Schwartz Zoltán (hegedű, Magyarország), Marley Erikson (hegedű, Amerikai Egyesült Államok), Sándor József (brácsa, Magyarország), Izumi Hagiwara (cselló, Japán); szombaton 18 órától Resonance Quartet: Szabó B. L. Rubin (hegedű, Románia), Silvana Ghermet (hegedű, Románia), Adela Bărăștean (brácsa, Románia), Ashley Green (cselló, Amerikai Egyesült Államok); vasárnap 18 órától Osimun Quartet (Spanyolország): Maria Bel Serra (szoprán szaxofon), Fátima Alcázar (alt szaxofon), Inés González (tenor szaxofon), Ricard Martínez (bariton szaxofon). * A jegy ára 20 lej/koncert, diákoknak és egyetemistáknak 5 lej/koncert. Jegyek elővételben az Árkosi Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi székhelyén, az Olt utca 6. szám alatt kaphatók naponta 9–15 óráig.
ÜVEGHANG AKADÉMIA – A KLEZMER SAJÁTOSSÁGAI. Utolsó előadásához érkezik idén a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet Üveghang Akadémia elnevezésű zenei ismeretterjesztő képzése: a budapesti Dávid Klezmer Band előadása ma 18 órától kezdődik a Park vendéglő éttermében. Megismerhetjük a klezmer sajátosságait és betekintést nyerhetünk a zsidó kultúrába. Az együttes tagjai: Dávid József (klarinét), Móser Ádám (harmonika), Rózsa István (tuba, basszusgitár) és Varró Zoltán (ütőhangszerek).
TROMBITA-ORGONA HANGVERSENY. A kézdivásárhelyi Boldog Özséb római katolikus templomban ma 18 órától trombita-orgona hangversenyen fellép Medves Sándor (trombita) és Potyó István (orgona). A belépés ingyenes, adományokat elfogadnak.
DOBVERSENY. A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola szombaton 11 órától dobversenyt szervez a Háromszék Táncstúdióban. A verseny résztvevői a Romániában működő népiskolákban doboló diákok legjobbjai. Szakmai partnerként és egyben zsűritagként elfogadta a meghívást és értékeli a versenyzőket Marius Popa, a Popas Band alapító tagja, Sárosi Péter Zsolt nemzetközileg is elismert zenész, illetve Marcel-Radu Moldovan, a Smiley együttes dobosa. A belépés a közönségnek díjmentes.
KONCERT A KASTÉLYBAN. A zabolai Mikes-kastélyban szombaton 19 órától a zabolai Mikes-birtok és az Oamenii Inspiră bemutatja Sînziana Mircea zongoraművész és Alexandru Tomescu hegedűművész Stradivarius – Elder-Voicu hegedűjével tartott komolyzenei előadását.

TEDx Sepsiszentgyörgy
Második alkalommal kerül sor a TEDx Sepsiszentgyörgy rendezvényre a Tamási Áron Színházban november 18-án, szombaton amelynek témája: Erőteljes gyökerek. A részletes program: 10–11 óráig kapunyitás; 11 órától megnyitó; 11.20-tól első panel: Miklós Edit – Csúszós talajon, de mégis stabil lábakon; Oana Șerban – A gyökértelenek biopolitikája. Az ottmaradottak legyökerezése; Fejér Szilárd – Háromszéktől Cambridge-ig; Dan Dinu – Természetes gyökerek; 13.40-től második panel: Török Áron – Válságépítészet / egy kortárs, székelyföldi tervezőműhely útkeresése; Alex Benchea – Az én mobilis gyökerem / a fehér bot; Nagy Imre – Rövid időutazás; Maia Morgenstern – Gyökerek; 16.30-tól harmadik panel: Sonar Proiect-koncert; Gabriela Chirilă – Egy megható történet az élet színpadán; Turóczi Ildikó – Hol az otthon?; Diana Lupu – Megbecsülés és hála a trendtől a begyökerezett gyakorlatig; Vásárhelyi Jób Barna – Az élet ajándék. Jegyvásárlás a tedxsepsiszentgyorgy.com honlapon.

Hitvilág
ÖNSEGÍTŐ CSOPORTOK. November 18-án Kurta Fruzsina pszichológus a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház melléképületében önleltáros nyitott csoportokba várja az érdeklődőket: 10.30–12 óráig Elengedéseink; 12.30–14.30-ig Nővé nőni. Az önsegítő csoportok működtetését a városi tanács támogatja.
ÜNNEPI ISTENTISZTELETEN emlékeznek Dávid Ferenc egyházalapító püspökre vasárnap 11 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. Szolgálatvégző: Péterfi Ágnes, az ifjúsági egylet alkalmi műsort mutat be.

Gyermekpszichológiai előadás
Az Eventikum szervezésében Deliága Éva okleveles pszichológus, integratív gyermekterapeuta Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében november 18-án 19 órától Jól csinálom? – gyermeknevelés a 21. században címmel tart előadást. Jegyeket online az eventikum.ro oldalon lehet vásárolni, az elővételben el nem kelt jegyeket a szervezők a helyszínen értékesítik.

Cukorbetegek világnapja
A cukorbetegek világnapja (november 14.) alkalmából november 18-án, szombaton a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében tartja évente ismétlődő rendezvényét a Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete. Reggel 8 órától belgyógyászati és szemészeti vizsgálatokra várják az érdeklődőket, 11 órától dr. Albert András szemész főorvos tart előadást, 12 órától Mocanu-Prezsmer Erika operettdalokkal szórakoztatja a közönséget, 12.30 órától népdalokat énekel Pethő Sára és Molnár Kata, a Művészeti és Népiskola két diákja.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a Stadion utcai Szemerja gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 313 942). Szombaton és vasárnap napközben a bevásárlóközpontokban működő gyógyszertárakat lehet felkeresni. Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II., hétfőtől a Gábor Áron utcai Dr. Max (0752 168 734); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton és hétfőn 9–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária (0729 935 431) gyógyszertár a szolgálatos.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465).

Röviden
VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy digitális vízórák felszerelése miatt Sepsiszentgyörgyön ma 8–18 óráig a Gesztenye, Kertész, Victor Babeș, Fecske, Galamb utcákban, a Multi-Trans közszállítási vállalat végállomásánál és a Mihai Viteazul tér 43-as tömbház A, B és C lépcsőházaiban szünetel az ivóvízellátás.
ÁRAMSZÜNET. Sepsiszentgyörgyön ma 8–14 óráig a Hajnal, Szegfű és Rózsa utcában szünetel az áramszolgáltatás.
LAKOSSÁGI KONZULTÁCIÓ. A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület szervezésében november 20-án, hétfőn 14 órától Sepsiszentgyörgyön a Néri Szent Fülöp Multifunkcionális Központban és 18 órától a Sepsi Ipari Park konferenciatermében, 21-én, kedden 18 órától a Gödri Ferenc Általános Iskolában tartanak közösségi konzultációt Sepsiszentgyörgy 2024–2029 közötti fejlesztési tervéről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2089
szavazógép
2023-11-16: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Évről évre több a medvekár Háromszéken

Rekordot döntött idén a medvekárok száma és értéke is Háromszéken, a kártérítéseknek pedig még egyharmadát sem fizették ki – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Gheorghe Neagu, a megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője. Mint elmondta: évről évre növekszik a medvepopuláció a térségben, a jelenlegi szabályok miatt pedig tiszta ráfizetés a kilövésük.
2023-11-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás