Önkormányzati szemleMitől lesz Sepsiszentgyörgy még jobb város?

2023. november 17., péntek, Közélet

Őszi kulturális, ifjúsági, sport- és mentálhigiénés programok
Remek kikapcsolódási, mozgási és tanulási lehetőségeket biztosítanak az önkormányzat által finanszírozott programok, idén szám szerint 170, melyek közül több is ősszel zajlik. A legkisebbek körében az olvasás szeretetét népszerűsítő rendezvényektől kezdve a kulturális kiruccanásokon át a közösséget összehozó sporttevékenységekig a város minden szegletében érezhető ezeknek a kezdeményezéseknek a hatása.

Ahogyan azt a nyáron megvalósuló programok esetében is írtuk, Sepsiszentgyörgyön soha nem lehet unatkozni, és ez annak a 170 nyertes pályázatnak is köszönhető, amelyek Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának támogatásával zajlanak városunkban. Ezek olyan létfontosságú területeket céloznak meg, mint a kultúra, az ifjúság, a sport, valamint a testi és lelki egészség. Az alábbiakban egy kis válogatást olvashatnak az idén ősszel megvalósult kezdeményezésekről.
Jó tudni, hogy a városvezetés az év elején összesen 1 450 000 lej értékben hirdetett pályázatot kulturális, sport-, ifjúsági, valamint testi és lelki egészségmegőrző programok megvalósítására, amelyre a sepsiszentgyörgyi székhellyel rendelkező egyesületek, alapítványok pályázhattak. Egy egyesület legtöbb három pályázatot nyújthatott be, a nyertes projekteket 2023 év végéig kell megvalósítani. Az év folyamán zajló sokszínű tevékenységek közt közösségünk minden tagja könnyen talál magának valami érdekességet. Az idei őszt színesítette többek között az előkészítő osztályosok bevezetése a könyvek birodalmába, a kulturális kirándulások, a lovas táborok vagy az egészséges életmódot népszerűsítő tevékenységek.

 

Aranyfonál – olvasásnépszerűsítő program az előkészítősöknek

2023 egyik nyertes kulturális pályázata az Aranyfonál olvasásnépszerűsítő kezdeményezés, melynek részeként közel 600 előkészítő osztályos gyermeket látogatnak meg a Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársai. A program célja: felhívni a szülők figyelmét arra, hogy mennyire fontos mindennap olvasni, felolvasni a betűket még nem ismerő gyermekeknek. Kezdetben a könyvtárosok ellátogatnak minden előkészítő osztályba, mesét olvasnak fel, és rövid foglalkozás részeként minden gyermeknek átadják „az olvasás röplapját”, amelynek célja, hogy ösztönözze a mindennapi felolvasás gyakorlatát. A színes kartonra nyomtatott röplap egyik oldala olvasmányajánlást tartalmaz, a másik egy mininaptárt, amelyen a gyermekek bejelölhetik azokat az alkalmakat, amikor otthon vagy az iskolában felolvastak nekik. Továbbá, ha a család kétszer is elmegy a könyvtárba könyvet kölcsönözni és pecsétet gyűjteni, a gyermekek értékes könyveket nyerhetnek az év végi nagy sorsoláson.

 

 

A Székely Mikó Kollégium diákkórusának pécsi utazása

2023. október 19–23. között a Székely Mikó Kollégium diákkórusa önkormányzati támogatással Pécsre utazott nyertes kulturális pályázata révén. Ezúttal nem egy több száz embernek szóló programról van szó, hanem egy kisebb létszámú, de annál értékesebb ötlet megvalósításáról, amely a maga során azt is jelzi, mennyi mindenre terjed ki ez a pályázati lehetőség. A diákkórus 42 tagja 4 pedagógus kíséretében újra ellátogatott Pécsre testvériskolájukba, a Leőwey Klára Gimnáziumba, amellyel a kapcsolatuk az 1970-es évekre nyúlik vissza.

A diákkórus és a Leőwey vegyes kara közös koncerttel örvendeztette meg az iskola dísztermében összegyűlt egykori és jelenlegi tanárokat és diákokat. Műsorukban a magyar nemzeti öntudat, a szülőföldhöz való ragaszkodás szólalt meg a Bárdos Lajos, Dancs Árpád, Iván Erőd szerezte művekben. A lélekmelengető műsorban megemlékeztek Péter Albert tanár úrról, aki több mint 40 évig vezette a kollégium népi együttesét. Azonkívül, hogy városunkat képviselték, a diákkórus tagjai bizonyára életre szóló emlékeket is szereztek a kiránduláson.

 

Lovas tábor az életmódváltásért

Szintén októberben zajlott az egyik nyertes mentálhigiénés program, a Sagittis Siculorum Egyesület életmódváltó lovas tábora Pászka Lehel lovas íjász, világrekorder vezetésével. A rendezvény egészséges életmódra, rendszeres testmozgásra és természetjárásra ösztönözte a résztvevőit. Az érdeklődők kilenc lipicai lovon ismerkedtek a nyereg és zabla nélküli lovaglási stílussal, a gyalogos és lovas íjászattal, valamint a különböző eséstechnikákkal. A táborban egyformán helyet kaptak az egyéni és a csoportos feladatok, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minden résztvevő önmagához képest fejlődjön, kilépjen a komfortzónájából és testileg-lelkileg egyaránt feltöltődjön. A táborozók nemcsak a hagyományos lovas­íjász-pályán, hanem nyílt terepen is igazi kihívásokkal szembesültek: árkokban, meredek lejtőkön és különböző akadályokon jutottak át lovaikkal, teljesítve a különböző ügyességi, koordinációs feladatokat.

 

Szenvedéllyel az egészségért

A nyertes testi és lelki egészségmegőrző pályázatok egy másik sikeres programja Szenvedéllyel az egészségért címmel zajlott a Constantin Brâncuși Szakközépiskola egyesületének szervezésében. Az áprilisban indított kezdeményezés célja olyan tevékenységek és rendezvények megvalósítása, amelyek a sepsiszentgyörgyi Constantin Brâncuși Szakközépiskola közösségét az egészséges életmódra ösztönzik, és felhívják a figyelmet az ételválasztás fontosságára. Ennek különleges eseménye volt az októberi csokoládéműhely Oana Macovei helyi vállalkozóval, a Kokowa csokoládémanufaktúra megalapítójának közreműködésével. Ez az esemény lehetőséget nyújtott a résztvevőknek a kikapcsolódásra és a tanulásra, miközben szórakozva és finomságokkal körülvéve fejlesztették kulináris készségeiket. A program arra ösztönzi a diákokat és az iskolai személyzetet, hogy a jövőben is tudatos döntéseket hozzanak az élelmiszerekkel kapcsolatban a jobb életminőség érdekében.

 

 

III. Pedagógus Asztalitenisz Kupa

Harmadik alkalommal szervezte meg a Pál Utcai Fiúk Egyesület a Pedagógus Asztalitenisz Kupát Sepsiszentgyörgyön az önkormányzat, valamint a Kovászna Megyei Sportigazgatóság támogatásával. Október 28-án a sepsiszentgyörgyi Topspin sportteremben tizenhat pedagógus és tanügyi munkatárs versenyzett egy jó hangulatú, sportszerűen zajló eseményen, ahol három kategóriában – női, férfi és páros – mérték össze erejüket.

 

A mi városunk, a mi közösségünk: ösztönözzük a részvételt

A fentieken kívül idén ősszel többek között olyan események valósultak meg az önkormányzat támogatásával, mint például a Hagyományos gombásznap, a Címertani kalandozások Európában előadás a frissen újranyílt Székely Nemzeti Múzeumban, a táncházsorozat vagy a Hass a lelkemre! ifjúsági színházi találkozó, amelyen 91 fiatal vett részt. Az érdeklődők a Codex Régizene Együttes Befordúltam a konyhára – Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékező hangversenyén vehettek részt, a pedagógusok és oktatási intézmények csapatai pedig a XIII. Pedagógus Labdarúgó Kupán mérhették össze focitudásukat.

Az önkormányzat által finanszírozott kulturális, ifjúsági, sport- és mentálhigiénés pályázatok megvalósítása révén Sepsiszentgyörgy napról napra jobb hellyé válik. Ezek a kezdeményezések nem csupán anyagi támogatások, hanem egy erősebb és egészségesebb közösség jövőjébe való befektetés. Arra biztatunk mindenkit, hogy kövesse figyelemmel a www.sepsi.ro oldalon (Pályázatok és ösztöndíjak menüpont) a közeljövőben megjelenő pályázati felhívásokat, és küldje be ötleteit, hogy azok is megvalósulhassanak és általuk gazdagabbá váljon városunk!

 

(Az Önkormányzati szemle Sepsiszentgyörgy önkormányzatának fizetett tájékoztatási rovata.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2023-11-17: Sport - :

Magyarország Eb-résztvevő (Labdarúgás)

A magyar labdarúgó-válogatott kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra, mivel a ráadásban esett öngólnak köszönhetően döntetlent játszott (2–2) a bolgár csapat vendégeként a selejtező 9. fordulójában. A 11 találkozó óta veretlen nemzeti együttes csoportelsősége még nem dőlt el, mert a szabadnapos Szerbia két ponttal van lemaradva. Marco Rossi legénysége vasárnap 16 órától a montenegrói alakulatot fogadja a Puskás Arénában.
2023-11-17: Belföld - :

Az új nyugdíjtörvény ellen tüntettek Bukarestben

Az új nyugdíjtörvény tervezetében szereplő, az erdészeket, vasutasokat, rendőröket, tartalékos katonákat, bányászokat, mezőgazdasági dolgozókat, egészségügyi alkalmazottakat hátrányosan érintő jogszűkítő rendelkezések ellen rendezett tüntetést tegnap a kormány székháza előtt a Meridian Szakszervezeti Szövetség.