Az új nyugdíjtörvény ellen tüntettek Bukarestben

2023. november 17., péntek, Belföld

Az új nyugdíjtörvény tervezetében szereplő, az erdészeket, vasutasokat, rendőröket, tartalékos katonákat, bányászokat, mezőgazdasági dolgozókat, egészségügyi alkalmazottakat hátrányosan érintő jogszűkítő rendelkezések ellen rendezett tüntetést tegnap a kormány székháza előtt a Meridian Szakszervezeti Szövetség.

  • Fotó: Facebook / Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN
    Fotó: Facebook / Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN

Az egész országból összesereglett több ezer szakszervezeti képviselő elsősorban a veszélyeztetett munkakörben foglalkoztatottak körének szűkítését és a korkedvezményes nyugdíjazás megszüntetését kifogásolja a szenátus által kedden már elfogadott, képviselőházi jóváhagyásra és kihirdetésre váró új nyugdíjtörvényben.

Bár a nyugdíjak újraszámítása után a kormány becslése szerint Románia egy év múlva 40 százalékkal többet fog nyugdíjakra költeni, és a 4,8 millió nyugdíjas közül 3 milliónak jelentősen, a többinek pedig inflációarányosan nő a járandósága, a szakszervezeti vezetők szerint a korkedvezményes nyugdíjazás kivezetésére vonatkozó új szabályok miatt az általuk képviselt, nehéz munkakörülmények között dolgozó alkalmazottak nyugdíja nem nőni, hanem csökkenni fog.

Tiltakozó akciót hirdettek az új nyugdíjtörvény tervezete ellen a Zsil-völgyi Energetikai Komplexum alkalmazottjai is. Darius Câmpean szakszervezeti vezető azt állította: a törvény hatályba lépése esetén a következő években nyugdíjba vonuló szénbányászok nyugdíja 45 százalékkal kisebb lesz azokénál, akiket már nyugdíjaztak. Szerinte egy 25 év szolgálati idővel rendelkező bányász 8500 lejes járandóságra számíthat, ha most megy nyugdíjba, de ugyanennyi szolgálati idővel csak 4800 lejre lesz jogosult az új törvény alapján.

A Meridian a kormányzati felelősségvállalással néhány hete hatályba léptetett, az állami szférában létszámstopot hirdető, bérpótlékokat és egyéb juttatásokat korlátozó deficitcsökkentő törvény ellen is tiltakozik, annak tartalmát és társadalmi vita nélküli hatályba léptetését is nehezményezve.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-11-17: Közélet - :

Mitől lesz Sepsiszentgyörgy még jobb város? (Önkormányzati szemle)

Őszi kulturális, ifjúsági, sport- és mentálhigiénés programok
Remek kikapcsolódási, mozgási és tanulási lehetőségeket biztosítanak az önkormányzat által finanszírozott programok, idén szám szerint 170, melyek közül több is ősszel zajlik. A legkisebbek körében az olvasás szeretetét népszerűsítő rendezvényektől kezdve a kulturális kiruccanásokon át a közösséget összehozó sporttevékenységekig a város minden szegletében érezhető ezeknek a kezdeményezéseknek a hatása.
2023-11-17: Belföld - :

Új óvoda és bölcsőde Aranyosgyéresen

A magyar kormány támogatásával épült új, mintegy 25 kisgyereket befogadni képes óvodát és bölcsődét avattak tegnap Aranyosgyéresen.